null Beeld

3x De lekkerste recepten met broccoli

Broccoli saai? Welnee! In april wordt de broccoli geoogst. Eet het dus nu, want het is verrukkelijk! Zeker met deze drie heerlijke recepten. Kies het liefst voor een biologische variant, deze bevat geen pesticiden.

Gestoomde broccoli, bijgerecht voor 4-6 personen

  • 75 g pijnboompitten
  • 750 g broccoli
  • zout, peper
  • 1-2 el walnootolie

Zo maak je het

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan krokant. Laat ze op een bord afkoelen. Snijd de broccoli in dunne plakken en stoom ze in 3-4 min. beetgaar boven kokend water. Breng op smaak met zout, peper, pijnboompitten en notenolie.

Bereiden: circa 20 min. Circa 155 kcal p.p.

Roergebakken kip met broccoli en venkel voor 4 personen

null Beeld

De kip kan worden vervangen door reepjes mager varkens- of rundvlees.

  • 400 g kipfilet, in reepjes
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1-2 el geraspte gemberwortel
  • 2 takjes tijm
  • 2 venkelknollen, in reepjes
  • 500 g broccoliroosjes
  • 2-3 dl groentebouillon
  • 3 el fijngesneden bladpeterselie
  • 1 el geraspte limoenschil

Zo maak je het

Bak de reepjes kip in 4-5 min. rondom bruin in de hete olie. Schep de kip uit de pan en bak de ui en knoflook 4-5 min. in het achtergebleven braadvet. Voeg gemberwortel, tijm, venkel en broccoli toe en roerbak alles 3-5 min. Schenk de bouillon erbij en stoof het gerecht nog 4-6 min. tot de groenten beetgaar zijn en het meeste vocht is verdampt. Voeg de kip weer toe en breng op smaak met zout, peper, peterselie en limoenschil. Serveer met bruine rijst.

Bereiden: circa 30 min. Circa 425 kcal p.p. (met 150 g gekookte bruine rijst).

Lees ook: 6 Dingen die je moet weten over broccoli

Broccolisoep met geitenkaas voor 4 personen

null Beeld
  • 2 aardappels
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 l groente-bouillon
  • 450 g broccoli, in roosjes
  • 4 plakjes parmaham
  • 4 soepstengels
  • 125 g zachte geitenkaas
  • verse peper

Zo maak je het

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de aardappelblokjes, ui en knoflook zachtjes, al roerend met een houten lepel, enkele minuten op een laag vuur. Giet eerst de bouillon erbij en doe dan de broccoliroosjes erbij. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook de broccoli in ongeveer 7 minuten gaar.

Wikkel de parmaham voorzichtig om het bovenste deel van de soepstengels. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Serveer met wat verbrokkelde geitenkaas en verse peper erover en leg de soepstengel ernaast.

Bereidingstijd: ca. 25 minuten. Circa 250 kcal p.p.

Receptuur: Hanneke Boers, Yvonne Jimmink, Sander de Ponti. Beeld: Louis Lemaire

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden