Tuin winterklaar maken Beeld Getty Images
Tuin winterklaar makenBeeld Getty Images

3x klusjes om je tuin nu winterklaar te maken

De herfst is dé tijd om je tuin winterklaar te maken. Goed nieuws: door juist weinig te doen, help je dieren en planten de winter door. Wél handig om te doen zijn deze drie tuinklusjes.

Demi SchoenmakersGetty Images

Laat die winter maar komen!

Rommeltuin

Je kunt je tuin wel helemaal netjes maken, maar voor wie eigenlijk? Zelf zit je in de winter haast niet meer in de tuin en de dieren worden er ook niet zo blij van. Zo houden egels meer van rommelhoekjes waar ze ’s winters in kunnen wegkruipen. Een paar dingen zijn echter wel goed om te doen.

1. Gevallen bladeren maaien

Wil je je tuin het liefst bladvrij hebben? Zonde, want in deze bladeren zitten juist de voedingsstoffen die goed zijn voor de bodem. Laat ze dus gewoon liggen. Maai de bladeren op je gazon mee met de laatste beurt voor de winter en hark ze tussen de planten. Alle bladeren op je tuintegels kun je natuurlijk wel opruimen of rond de planten harken. Zo hebben de planten voedsel voor het komende seizoen. Schimmels, bacteriën en kleine diertjes breken de bladeren af en regenwormen zorgen ervoor dat ze in de grond terechtkomen.

2. Laat uitgebloeide planten lekker staan

Nog geen zin om de tuin in te gaan? Wacht lekker tot het voorjaar om uitgebloeide planten weg te halen. Zo help je allerlei diertjes de winter veilig door te komen. Het oogt misschien wat rommeliger, maar vogels en insecten zullen je dankbaar zijn. In de winter zijn de zaden namelijk een voedzame snack voor vogels. Bovendien kunnen insecten overwinteren in de stengels. Ook zitten er in en op stengels veel eitjes, larven en cocons van nuttige insecten (ja, die bestaan).

3. Bollen planten

Wil je in de lente genieten van kleurige bloemen in je tuin? Dan kun je beter voor de winter al wat bollen planten. Denk aan tulpen, narcissen, blauwe druifjes en krokussen. De bollen planten is niet heel ingewikkeld, maar er zijn een paar dingen om op te letten. Stop ze met het puntje naar boven in de grond, anders komen ze niet uit. Kijk ook goed op de verpakking, want elk soort bloembol moet op een andere diepte worden geplant.

Geef je terras ook in de winter wat kleur met deze planten:

Bron: Tuin en gras, Natuurmonumenten.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden