null Beeld

4 tekenen dat je mogelijk allergisch bent voor alcohol

Ja, voorgoed de wijntjes laten staan lijkt ons best lastig. Maar wanneer je je regelmatig een beetje raar voelt tijdens het drinken van alcohol, kan dat meer betekenen dan dat je aangeschoten bent. Al helemaal wanneer je te maken krijgt met onaangename symptomen. Misschien is er wel sprake van een allergische reactie.

Isa Schill

Wanneer je allergisch bent voor alcohol, kan je lichaam de alcohol niet meer omzetten in andere stoffen. Vaak is een allergie voor alcohol erfelijk.

Er zijn een aantal veel voorkomende symptomen die optreden wanneer je een alcoholallergie hebt. Maar aangezien veel van die symptomen ook voorkomen bij andere soorten medische aandoeningen, is een bloedtest een goed idee. Dat kan uitsluitsel te geven.

Rode en warme huid

Heb je tijdens het drinken vaak last van rode vlekken in je gezicht en begin je soms ook te zweten? Dat kan iedereen gebeuren wanneer je alcohol drinkt. Maar word je wel héél erg rood? Dan kan het een allergische reactie zijn. Je lichaam kan dan niet goed reageren op de afgifte van histamine, een stof die in alcohol zit, vooral in (rode) wijn en bier.

Dermatoloog Sonia Batra: "Wanneer je alcohol hebt gedronken, verwijden de bloedvaatjes in je gezicht, waardoor je heel rood wordt. Drink je echter te veel? Dan trekken ze juist samen en stijgt je bloeddruk tijdelijk. Wanneer je lichaam de histamine-afgifte niet meer kan afbreken door de grote hoeveelheid, blijft deze te hoog en stijgt je hartslag als gevolg."

Netelroos

Je kan ook netelroos en bultjes krijgen als je lichaam slecht reageert op histamine en dus op alcohol. Dit verslechtert de conditie van je huid enorm. Dokter Batra: "De beste manier om netelroos en oneffenheden te voorkomen, is door het drinken van wijn en bier te vermijden. Is het echter al te laat? Houd dan ijs tegen de huid om de ontsteking te kalmeren. Een dusdanig heftige reactie is gelukkig zeldzaam. Netelroos wordt ook maar zelden door alcohol veroorzaakt, er kunnen allerlei andere oorzaken zijn. Maar wanneer het gebeurt en ook verergert, moet je meteen naar de huisarts gaan.

Problemen bij het ademhalen

Door de toename van histamine kan je problemen krijgen bij het ademhalen. Hierbij moet je denken aan een benauwd gevoel en een loopneus Een histamine-intolerantie kan leiden tot ontstekingen in zachte weefsels, zoals je longen en luchtwegen. Deze kunnen opzwellen, waardoor je luchtwegen en met name je neus verstopt raken. Dokter Batra: "Hierdoor krijg je verkoudheidachtige symptomen, zoals jeukende ogen, een zere keel en veel niesen."

Heb je al ademhalingsproblemen, zoals astma? Dan kunnen deze symptomen het ademen dus verslechteren.“Het is dan erg belangrijk om stil te staan bij je alcoholgebruik.”

Misselijkheid en diarree

Geef niet te snel het eten de schuld wanneer je maagpijn hebt of misselijk bent. Alcohol is vaker de boosdoener. Dr. Batra: “Alcohol kan het maagzuur verhogen en het spijsverteringskanaal gaan irriteren. Wanneer je lichaam de alcohol niet kan afbreken, kan je spijsverteringsstelsel ook van slag raken.”

Veel mensen hebben na een avond drinken ook last van diarree. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid water die je binnen krijgt. Dit beïnvloedt je dikke darm en dus je ontlasting. “Drink daarom geen cafeïne en alcohol door elkaar en eet makkelijk verteerbaar voedsel.” Dus laat die frietjes, waar je na het drinken hoogstwaarschijnlijk heel veel zin in hebt, maar liever staan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Popsugar. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden