null Beeld

4 verschillende manieren om boos te worden: waar herken jij je in?

Boos zijn we allemaal wel eens. Soms is een ruzie na tien minuutjes alweer opgelost, maar ze kunnen ook uitlopen op jarenlang geen contact meer hebben. Eén ding is in ieder geval duidelijk: boos worden hoort erbij. En wist je dat iedereen weer op een andere manier boos wordt? We hebben de verschillende soorten even voor je op een rijtje gezet. Waar herken jij je in?

Agressief

Deuren dichtgooien, afstandsbedieningen die door het huis vliegen of borden die in stukken eindigen op de vloer. Sommige mensen worden heel agressief en vijandig boos. Op een heftige manier willen ze dat de ander schuld bekent of zich terugtrekt. Zelf gelijk geven is niet een optie. Stiekem hebben we allemaal misschien wel eens zo’n moment terwijl we eigenlijk wel weten dat de ander misschien toch gelijk heeft.

Stil en emotioneel

Dan heb je ook het tegenovergestelde van agressief reageren: juist door stil en emotioneel te worden. Ze leggen de oorzaak bij zichzelf en zullen niet snel de ander de schuld geven. Ze proberen ook een conflict uit de weg te gaan. Het nadeel van deze manier van woede inhouden is dat het zich uiteindelijk ophoopt waardoor de bom later misschien alsnog ontploft.

Starre houding

Deze manier van boos zijn is misschien nog wel het ergste voor de ander: wanneer je merkt dat iemand boos is, maar hier niets over gezegd wordt. Het verschil met het vorige punt is dat je wel degelijk merkt dat er meer aan de hand is. Degene die op deze manier boos wordt, geeft geen aandacht meer, treitert en weigert om mee te werken. Wanneer anderen vragen of er iets aan de hand is, wordt er een starre houding ingenomen. Eigenlijk soms nog wel vervelender dan een knallende ruzie hebben. Je weet namelijk nooit wanneer het zal stoppen.

Vasthoudend

Dan heb je als laatste nog een vasthoudende vorm van boos worden. Misschien is dit wel de meest verstandige manier om met je woede om te gaan. Je gaat rustig met elkaar in gesprek, geeft niet meteen de ander de schuld, treitert de ander niet en gooit niet met borden of deuren. Misschien dat je op deze manier uiteindelijk nog wel het meeste voor elkaar krijgt. Maar iedereen weet: soms is het gewoon lastig om de rust te bewaren.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Purewow. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden