3 x maïs op het menu

Maïs is niet alleen prachtig om te zien, je kunt er in de keuken ook alle kanten mee op. Wat dacht je van maïsburgers, een maïssalade of gewoon maïs als snack met Parmezaanse kaas? 3 x maïs op het menu!
Voor wie het niet wist: maïs is een kraansoort. Ze groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van de maïskolven die wij hier eten (suikermaïs) zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, violette en zwarte soorten. Wij houden het op de gele soort, die gewoon verkrijgbaar is in de supermarkt, voor onderstaande gerechten.
Maïsburgers
Laat de gehaktballen voor wat ze zijn en maak lekkere maïsburgers.
Wat heb je nodig?
– zout
– 1 maïskolf
– 0,5 bosje koriander
– 1 rode peper
– 75 g polenta
– 125 g bloem
– 1 limoen
– 1 ei
– olijfolie
– 175 ml karnemelk
Hoe maak je het?
Kook de maïs beetgaar in een pan met water en zout. Snijd ondertussen de koriander fijn, halveer de peper (verwijder de zaadjes) en snijd fijn. Laat de maïskolf afkoelen en verwijder daarna de korrels van de kolf. Maak een mengsel van de maïs, polenta, bloem, rasp van de miloen, ei, karnemelk, koriander, rode peper en 1 theelepel zout. Maak er burgers van. Verhit olie in een pan en bak de burgers om en om goudbruin en gaar.
Mexicaanse maïssalade
Maïs komt oorspronkelijk uit Noord- en Midden-Amerika. Daarom is het niet zo vreemd dat maïs vaak hoofdingrediënt is van veel Mexicaanse gerechten en producten. Denk aan tortillachips en bonenschotels, maar ook in salades wordt maïs vaak gebruikt.
Wat heb je nodig?
– 1 rode ui
– halve komkommer
– 250 g tomaten
– 1 avocado
– 300 g maïskorrels
– bladpeterselie
Dressing
– rode peper
– 1 limoen
– 3 el olijfolie
– 1 tl oregano
– zout
– versgemalen peper
Hoe maak je het?
Snijd de ui, komkommer en tomaten in reepjes. Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze ook in reepjes. Meng vervolgens alles door elkaar. Maak ook de dressing klaar. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in kleine stukjes. Halveer de limoen en pers het sap uit. Meng de peper, limoensap, olie en oregano en breng op smaak met peper en zout. Serveer eventueel met tortillachips.
Gegrilde mais met parmezaanse kaas
Een gegrilde maïs op de barbecue met boter en suiker kennen we allemaal. Na het bbq-seizoen grillen we de maïskolf binnen op het vuur en serveren we ‘m met parmezaanse kaas.
Wat heb je nodig?
– 1 maïs
– mayonaise (liefst op yoghurtbasis)
– geraspte Parmezaanse kaas
– limoensap
– cayennepeper
Hoe maak je het?
Grill de mais op middelhoog vuur totdat ze gaar is en licht verkoold (5-7 minuten). Besmeer met mayonaise en bestrooi met Parmezaanse kaas, limoensap en cayennepeper. Inderdaad, zo simpel is het!