null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5 dingen die je kunt doen wanneer je intimiteit mist in je relatie

Of je nou net bij elkaar bent of al jaren een relatie hebt: intimiteit is en blijft belangrijk. Maar wat als jouw partner daar minder behoefte aan heeft of minder initiatief neemt?

Online redactie LibelleGetty Images

Intimiteit in een relatie draait natuurlijk niet alleen om sex, maar hier doelen mensen wel vaak op als ze het over intimiteit in een relatie hebben. Sex is ook belangrijk in een relatie. Als een van de twee niet meer of minder intiem wil zijn, kan dat voor irritatie en onbegrip in de relatie zorgen. Máár het betekent zeker niet dat het einde van de relatie nabij is. Je kunt er samen aan werken.

Niet aanvallen of overtuigen

Het belangrijkste: val je partner niet aan en probeer hem of haar ook niet te overtuigen om meer sex te hebben. Dat heeft tijd nodig en jouw partner kan alleen zelf aangeven wanneer hij of zij er klaar voor is. Ga er samen respectvol over in gesprek, dan is het heel goed op te lossen.

Wat betekent intimiteit in jouw relatie?

Voordat je erover begint, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat intimiteit voor jou betekent. Veel stellen hebben nooit met elkaar gedeeld wat het voor hen betekent om intiem te zijn met elkaar en wat ze zouden willen. Wanneer een van de twee iets mist, is de eerste stap uitzoeken wat dat dan is. Is het een fysieke behoefte? Of juist een emotionele behoefte? Dat is voor iedereen anders.

Eerlijk zijn over sex

Wanneer je intimiteit mist in je relatie is het heel belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Je stelt je kwetsbaar op als je eerlijk bent, dat zal je partner waarderen. Bespreek eerlijk of jullie nog gelukkig zijn in jullie relatie om er echt achter te komen wat er in jouw partner omgaat. Zijn er onderwerpen die jullie vermijden? Spreek die onderwerpen nu juist uit. Probeer meer te luisteren dan zelf te praten om je partner beter te begrijpen.

Factoren buiten de relatie

Ook heel belangrijk: geef jezelf niet de schuld van het gebrek aan intimiteit en beschuldig je partner ook niet van iets vervelends als vreemdgaan. Factoren buiten jullie relatie als stress, weinig slaap, medicijnen, alcoholgebruik en kinderen kunnen de oorzaak zijn van minder romantiek in jullie relatie. Jullie veroorzaken dat niet alleen zelf. Vraag je partner hoe het echt gaat. Gaat het goed op werk? Voelt jouw partner zich gestrest of angstig? Of is jouw partner misschien recent begonnen met het gebruiken van medicijnen? Probeer je vervolgens voor te stellen hoe het voor jou zou zijn in zijn of haar situatie en wat jij dan zou willen horen. Ga er niet vanuit dat je al precies weet wat er in hem of haar omgaat, ook als je al jaren samen bent kun je nog signalen missen.

Elkaar aanraken

Hoe vaak raken jij en je partner elkaar aan en wanneer doen jullie dat? Het is in een relatie belangrijk om elkaar niet alleen vlak voor of vlak na de sex aan te raken, maar ook buiten de sex om. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er bij een aanraking de stof oxytocine en andere positieve stofjes in het brein vrijkomen. Dat geeft ons een rustig en blij gevoel. Wanneer je elkaar alleen voor sex aanraakt, kan dat juist afstand in een relatie veroorzaken. Een knuffel, zoen of hand in hand lopen zijn al van die aanrakingen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Purewow.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden