null Beeld

5 dingen die van invloed zijn op de overgang die je nog niet wist

Vandaag is het Wereld Menopauze dag. Gelukkig is hier de laatste jaren steeds meer aandacht voor en zorgen vrouwen als Isa Hoes en Medina Schuurman ervoor dat de overgang uit de taboesfeer komt. Veel vrouwen vragen zich bijvoorbeeld af op welke leeftijd de overgang eigenlijk begint.

Irene de Waal

Wij zochten het uit en hebben op een rijtje gezet welke factoren een rol kunnen spelen.

1. Erfelijkheid

Een factor die vaak een cruciale rol speelt bij de start van de overgang is de leeftijd waarop de menopauze bij je moeder begon. De menopauzeleeftijd is namelijk sterk genetisch verbonden. De kans is daarom groot dat moeder en dochter rond dezelfde leeftijd in de overgang terechtkomen.

2. Roken

Niets zo schadelijk voor je eierstokken als roken. Dus rook jij wel en je moeder niet, dan kom je waarschijnlijk één of twee jaar eerder in de overgang dan zij. Andersom geldt dit ook. Rookt je moeder wel en jij niet, dan duurt het waarschijnlijk langer voor de menopauze bij jou begint.

3. Chemotherapie

Door chemotherapie komen veel vrouwen van boven de veertig vervroegd in de overgang. Bij zeer jonge vrouwen kan de menstruatie na chemotherapie vaak toch nog (na langere tijd) herstellen en is er dus sprake van een tijdelijke overgang. Ondanks dit herstel zal de definitieve menopauze waarschijnlijk toch een paar jaar eerder inzetten.

4. Operaties aan de eierstokken

Ben je vaak aan je eierstokken geopereerd, dan de kans groot dat er veel gezond weefsel is aangetast. Dit kan de overgangsleeftijd vervroegen.

5. Etniciteit

Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen bereiken gemiddeld iets eerder de overgang. Chinese en Japanse vrouwen zijn wat later dan de gemiddelde witte vrouw, bij wie de gemiddelde leeftijd op 51 jaar ligt.

Geen invloed

In tegenstelling tot wat sommige mensen beweren, spelen de leeftijd van de eerste menstruatie, zwangerschap en borstvoeding en het gebruik van hormonale anticonceptie géén rol bij de leeftijd waarop de menopauze begint.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: dokterdokter. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden