5 x gezonde zaden

Zaden alleen voor gezondheidsfreaks? Echt niet! Koken met verschillende zaden is tegenwoordig juist helemaal hip. Niet alleen omdat ze heel gezond zijn, maar ook omdat ze best smaakvol zijn. Vijf gezonde zaden op rij!
Pompoenpitten
Waarom gezond: pompoenpitten zitten boordevol eiwitten, mangaan, magnesium, ijzer, zink en fosfor.
Hoe te gebruiken in de keuken? Pompoenpitten zijn op z’n lekkerst als je ze even roostert met wat olijfolie, peper en zout in de koekenpan. Meng het daarna door een rijstgerecht of salade. Je kunt pompoenpitten ook over cakes of brood strooien of door deeg en beslag roeren.
Zonnebloempitten
Waarom gezond? Zonnebloempitten zitten boordevol mangaan, magnesium, fosfor, foliumzuur, vitamine E en vitaminen B6 en B1.
Hoe te gebruiken in de keuken? Zonnebloempitten kun je gepeld kopen (dan zijn ze crèmekleurig) of ongepeld (dan zijn ze zwart en crèmekleurig). Voeg ze toe aan brooddeeg, muesli, onbijtgranen, of strooi ze over salades. Ook lekker als verantwoord tussendoortje!
Lijnzaad
Waarom gezond? Lijnzaad zit boordevol omega-3, mangaan, magnesium, fosfor, vezels en vitamine B1.
Hoe te gebruiken in de keuken? Omdat lijnzaadjes zo klein zijn, is het makkelijk om een schepje toe te voegen aan bijvoorbeeld brooddeeg, muesli, granola of pannenkoeken zonder dat je het echt proeft.
Sesamzaad
Waarom gezond? Sesamzaad zit boordevol mangaan, calcium, magnesium, ijzer, fosfor en vitamine B1.
Hoe te gebruiken in de keuken? Sesamzaad bestaat uit allerlei kleuren. De donkere zaden hebben de meeste smaak. Je kunt sesamzaad gebruiken om hummus (dip van kikkererwten) te maken of tahin (een pasta van sesamzaad). Door z’n nootachtige smaak is sesamzaad ook lekker door salades.
Chiazaad
Waarom gezond? Chiazaad zit boordevol omega-3-vetzuren, eiwitten, vezels, calcium, ijzer en vitaminen B.
Hoe te gebruiken in de keuken? Voeg chiazaad toe aan smoothies, brood, yoghurt, taart, granola, pap, koekjes en noem maar op. Je verandert er de smaak niet mee, want de zaadjes zijn nogal flauw, maar wel supergezond.
TIP: Wil je meer weten over koken met zaden? Bestel dan het boek Granen, peulvruchten & zaden voor € 24,95. Niet alleen leuk én mooi voor op de eigen boekenplank, maar ook om weg te geven als cadeau.