null Beeld

5 ‘onschuldige’ dingen waardoor je eerder doodgaat

De dood is onvermijdelijk, maar we leven natuurlijk het liefst een zo lang mogelijk én gezond leven. Dan is het verstandig om deze 5 dingen niet (meer) te doen.

Online redactie Libelle

Wanneer je zal sterven, is over het algemeen niet van tevoren te voorspellen. Een vroegtijdige overlijden door een ongeluk of ernstige ziekte kan iedereen overkomen. Je kunt natuurlijk wel bepaalde risicofactoren vermijden, door bijvoorbeeld niet te roken en met mate te drinken. Maar wist je dat er nog een aantal dingen zijn die tot een vroegtijdige dood kunnen leiden?

1. Te veel tv kijken

Als je elke werkdag neerploft op de bank en de rest van de avond tv kijkt, kan dat grote gevolgen hebben. Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Navarra blijkt dat de kans op overlijden groter wordt als je je leven grotendeels zittend doorbrengt. 13,284 mensen werden jarenlang gevolgd: er werd bijgehouden hoeveel tv ze keken, hoeveel auto ze reden en hoeveel tijd ze op internet zaten. Mensen die meer dan 3 uur per dag tv keken, overleden gemiddeld een stuk eerder dan mensen die minder dan een uur per dag tv keken. Opvallend genoeg was dat het enige punt waar een duidelijk verschil waarneembaar was. Het autorijden en internetten bleek geen invloed te hebben.

2. Vroegtijdig met pensioen gaan

Te hard werken is niet goed voor je, dat is algemeen bekend. Maar helemaal níet werken, kan ook een negatief effect hebben op je gezondheid. Mensen die vroeg met pensioen gaan, hebben een hogere kans op depressies en hartproblemen. Wetenschappers van de Universiteit van Zurich ontdekten dat arbeiders die op vroege leeftijd stopten met werken een hogere kans hadden om te overlijden voor hun 67e. Sterker nog: elk jaar dat je eerder met pensioen zou gaan, zou het risico op een vroegtijdige dood met 13,4% verhogen, aldus de onderzoekers.

3. Eenzaam zijn

Eenzaamheid is al geen pretje, maar het is ook niet goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat bij oudere mensen die eenzaam zijn het risico op een vroegtijdige dood 14% hoger ligt dan normaal. Dat komt door meerdere oorzaken. Zo kunnen ouderen die zich alleen voelen vaak moeilijk over stress heenkomen en kan eenzaamheid leiden tot problemen als een hoge bloeddruk en slapeloosheid.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Alles over een hoge bloeddruk.

4. Vervuilde lucht inademen

Luchtvervuiling is wereldwijd een groot probleem. Als je regelmatig aan luchtvervuiling wordt blootgesteld, loop je meer risico op hart- en vaatziekten, beroertes, acute infecties van de luchtwegen, longziekten, en bepaalde vormen van kanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overleed in 2012 1 op de 8 mensen door blootstelling aan luchtvervuiling, zowel binnen als buitenshuis.

5. Je tanden niet poetsen

Sla jij het tanden poetsen soms over? Voortaan niet meer, want zoiets onschuldigs kan volgens wetenschappers de kans op een vroegtijdige dood verhogen. Zweedse onderzoekers ontdekten dat er een verband is tussen de opbouw van tandplak en de kans op kanker. Tussen 1985 en 2009 volgden de onderzoekers 1390 mensen. Na 24 jaar waren 58 mensen overleden, waarvan 35 door kanker. Vergeleken met de mensen die gezond waren gebleven, hadden de kankerpatiënten veel meer last van tandplak. In tandplak zitten veel bacteriën, die beschouwd worden als een bron van infecties. Dit kan op de lange termijn een rol spelen in het ontstaan van kanker.

De artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Medical Daily. Beeld: Istock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden