null Beeld

5 tekenen dat je met dat hoestje toch even langs de huisarts moet

Zo'n hoestje is vervelend en houdt altijd langer aan dan je verwacht. Meestal red je je wel met hoestsiroop, keelsnoepjes en liters gemberthee met honing. Niet om je bang te maken, maar in sommige gevallen is het toch beter om even langs de huisarts te gaan. 

Soms is dat aanhoudende hoestje een indicatie van een groter onderliggend probleem. Houd bij hoeveel je hoest, op welke momenten je hoest en hoe de rest van je lichaam voelt. Herken je jezelf in een van de vijf onderstaande symptomen? Dan is het verstandig om een huisarts te zien.

1. Je hoest gaat gepaard met andere symptomen

Heb je pijn op de borst en koorts? Dan heb je waarschijnlijk een virale infectie te pakken. Let goed op welke symptomen je nog meer hebt, zodat de huisarts een goede inschatting kan maken van het onderliggende probleem.

2. Je hoest is 'nat'

Als je hoest nat is, er veel slijm bij gepaard gaat en je kortademig bent heb je waarschijnlijk te maken met irritatie, infectie of een ontsteking. Helder slijm is geen reden om alarm te slaan, maar als het een donkergroene of witte kleur is, is het goed om het even te laten checken.

3. Je hoest bloed op

Het klinkt doodeng, maar bloed ophoesten hoeft niet meteen op iets ernstigs te duiden. Toch is het goed om het even te checken bij de arts. Als je een soort bloederige fluim ophoest komt dat waarschijnlijk vanuit je longen als gevolg van langdurig hoesten of een borstinfectie. Als je stukjes voedsel ophoest, heeft het waarschijnlijk te maken met je spijsverteringssysteem - en dat kan potentieel gevaarlijk zijn. Hoe dan ook: laat uitzoeken wat het is, zodat je de behandeling kan krijgen die nodig is.

4. Je hoest houdt al weken aan

Als je een niet-roker bent en de hoest al weken zonder enige verbetering aanhoudt. Roken is volgens Harvard de nummer één oorzaak van chronisch hoesten. Als je niét rookt, kan er vanalles aan de hand zijn: van een huis- tuin-en keukenverkoudheid tot bronchitis of een longontsteking.

5. Je bent buiten adem

Als de hoest zo zwaar is dat je aan de lopende band buiten adem bent, is het zeker tijd om een medisch expert te zien. Kortademigheid en hoesten zijn de belangrijkste symptomen van een longontsteking. En niet om je bang te maken, maar een onbehandelde longontsteking kan fataal zijn. Als je zo hard hoest dat je niet goed kan ademhalen, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Meer weten over hoesten en longontsteking? Dokter Rutger legt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Elite Daily. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden