null Beeld

5 tips om veilig te internetten

In 2013 hebben bijna 28.000 Nederlanders vorig jaar melding gemaakt van (een poging tot) internetoplichting. Het jaar ervoor (2012) waren dat 9.000 mensen.

onze Commerciële Redactie

In 22.000 gevallen ging de melding over phishing: via een e-mail proberen aan bank- en identiteitsgegevens te komen. De overige 6.000 meldingen hadden betrekking op zogenoemde voorschotfraude. (Dit zijn mooie beloftes, zoals een winstgevende zakendeal, een gewonnen loterij of een mogelijke erfenis waarvoor eerst onkosten moeten worden gemaakt.) Het vermoeden bestaat dat de werkelijke aantallen nog veel hoger liggen omdat veel van deze gevallen nergens gemeld worden.

Hoe kan je nu zo veilig mogelijk internetten? Libelle helpt!

1. Herken phising mails. Een bank of creditcardmaatschappij zal nooit in een mail om persoonlijke gegevens vragen. Ben je niet zeker of de mail echt van je bank afkomstig is, neem dan even contact met de bank op. Voorkomen is beter dan genezen!

2. Gebruik een goede virusscanner. Er zijn online veel gratis pakketten te vinden, maar wil je echt zeker van je zaak zijn, kies dan voor een betaalde versie.

3. Shop veilig online. Let op dat je in een vertrouwde winkel koopt. Een veilige betaalomgeving herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint met https, waarbij de ‘s’ staat voor ‘secure’. Kijk voor meer tips bij "Zo shop je veilig online"

4. Verander regelmatig je wachtwoorden. Als criminele of andere kwaadwillende gebruikers bij je inbreken en jouw persoonlijke informatie stelen, kunnen ze op internet heel makkelijk jouw identiteit aannemen bijvoorbeeld door jouw naam te gebruiken voor het openen van nieuwe creditcardaccounts of voor het aanvragen van een hypotheek. Ook kunnen ze uit jouw naam online transacties plegen. Meestal merk je deze aanvallen pas op als het te laat is.

5. Gebruik een recente versie van je software. Zorg dat je browser up-to-date is. Accepteer alle aangeboden updates, ze kunnen een potentieel lek in de beveiliging dichten!

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Microsoft op 8 april 2014 stopt met de ondersteuning van Windows XP. Na ruim 12 jaar stopt Microsoft met het onderhoud van het besturingssysteem Windows XP. Vanaf die datum zul je geen automatische beveiligingsupdates voor uw Windows XP computer meer ontvangen. Dat heeft onder meer gevolgen voor de bescherming van je persoonlijke gegevens.

Vanaf 8 april krijg je dus geen wekelijkse beveiligingsupdates meer om je Windows XP computer te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software. Daardoor loop je extra risico en daar kun je in de toekomst problemen van ondervinden.De risico’s doen zich met name voor wanneer je online gaat. Internetbankieren, je belastingaangifte doen of online winkelen – dat alles kan per 8 april een extra veiligheidsrisico inhouden.

Hoe kan je je zelf online beschermen?

<img />Microsoft adviseert om na 8 april niet meer online te gaan met een Windows XP computer. Wil je gebruik blijven maken van internet op je pc, dan kun je overstappen op een nieuwere versie van het Windows besturingssysteem. Is dit niet mogelijk dan zal je een nieuwe pc moeten aanschaffen. Meer informatie vind je op de website www.WindowsXP.nl.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de helpdesk van Microsoft op telefoonnummer 020 - 500 10 20. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 en tot 21 april ook in het weekend van 10.00 tot 18.00 (met uitzondering van 1e Paasdag). Liever persoonlijk advies? bezoek dan een van de speciale WindowsXP servicepunten in de BCC winkels tot en met 2e paasdag (21 april).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden