null Beeld

5 tips van voedingsdeskundigen om een suikervrije januari vol te houden

Ga jij het jaar in met goede voornemens? Misschien heb je zelfs wel de intentie om aan een suikervrije januari te beginnen? Dan hebben wij goed nieuws: twee voedingsdeskundigen helpen je een handje door je tips te geven bij het ontsuikeren. 

Voor wie ook graag wat minder suiker wilt eten, maar een suikervrije januari nog een brug te ver vindt, is er goed nieuws. Je hoeft niet meteen alle zoetigheid uit je leven te schrappen. Er bestaat namelijk zoiets als een prima hoeveelheid (toegevoegde) suikers. Zo mag je als vrouw 12,5 suikerklontjes per dag binnenkrijgen. Het gaat hierbij om toegevoegde suikers en niet om suikers die al in natuurlijke producten zitten, zoals de suikers die in tarwe, fruit en groente zitten. 12,5 suikerklontjes klinkt als een heleboel. Maar in een glas frisdrank zitten al gauw 6 suikerklontjes. En datzelfde geldt voor een glas sap. De gemiddelde Nederlander gaat dus al gauw over die 12,5 suikerklontjes heen.

Tips

Als je dus gaat voor een suikervrije januari of een dieet met minder suiker gaat, kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Kim Brouwers en Lara Schreuder van het Diabetes Fonds geven je vijf handige tips waarmee het jou zeker gaat lukken om wat te minderen met suiker.

1. Vloeibare suikers

Frisdranken, vruchtensappen of warme dranken met schepjes suiker: ze worden vaak zonder erbij na te denken naar binnen gegoten. Dit is een snelle manier om onopgemerkt veel suiker binnen te krijgen. Hoe gezond het ook klinkt om een vruchtensap of -drank te drinken: het blijven suikers. Ons lichaam ziet niet het verschil tussen een hap witte basterdsuiker of suiker uit fruit. Wel ziet ons lichaam dat er in die tweede vorm van suiker nog nuttige voedingsstoffen zitten, zoals vitaminen.

Kies wat betreft drinken liever voor koffie, thee of water. Om dit toch zoetig te maken, kun je een handje vers fruit, gember of munt toevoegen. Het is goed om te weten dat ook honing een grote leverancier van suikers is. Het lijkt misschien natuurlijk en gezond, maar door dit goedje toe te voegen aan yoghurt of salades, voeg je al snel een grote schep suiker toe aan de maaltijd. Hetzelfde geldt voor ahornsiroop en andere siropen. Voorzichtig mee te werk gaan dus.

2. Etiketten lezen

Om eens een beeld te krijgen van hoeveel suiker er eigenlijk zit in alle producten die je tot je neemt, is het goed om eens aandachtig naar de etiketten te kijken. In de tabel waar je ook de hoeveelheid kilocalorieën, vetten en koolhydraten vindt, staat ook een kopje met ‘waarvan suikers’. Bekijk eens hoeveel gram suiker er in een portie zit en houd in je achterhoofd: 4 gram suiker staat gelijk aan 1 suikerklontje. Dat kan even schrikken zijn, maar hierdoor weet je beter hoe je je voeding kunt portioneren en waar je op moet letten in de supermarkt.

Om te weten of deze suikers ook toegevoegde suikers zijn, neem je een kijkje op de ingrediëntenlijst. Zie je hier 'suiker' of een van zijn andere benamingen staan – zoals dextrose of glucosestroop – dan is er suiker aan toegevoegd.

3. Vers koken

Nog altijd wordt er niet genoeg vers gekookt, met als gevolg: maaltijden bomvol suiker. Terwijl je denkt gezond te zijn en een goede lading groente binnen te krijgen, komt er via de zakjes kruidenmix, gemarineerde producten of diverse sauzen een grote hoeveelheid suiker mee. Blijf daarom van kant-en-klare maaltijden en het ‘koken met pakjes’ vandaan. Gebruik in plaats daarvan verse kruiden en smaakmakers. Zo weet je ook precies wát je eet en krijg je niet ongemerkt suiker binnen.

4. Bewust boodschappen doen

Het gaat eigenlijk al veel eerder mis dan wanneer we daadwerkelijk de suikers tot ons nemen. Namelijk: bij het boodschappen doen. Dit is het cruciale moment waarop je ervoor kunt kiezen om veel suikers níet in huis te halen. Vaak gaat het fout wanneer we licht hongerig de supermarkt betreden en impulsief een aantal lekkernijen meenemen. Het is daarom aan te raden om thuis een lijstje te maken met de échte benodigdheden en hier niet van af te wijken.

Ben je toch bang dat je, eenmaal in de supermarkt, de verleiding niet kunt weerstaan? Kies er dan voor om je boodschappen online te bestellen. Zo kom je niet in de verleiding om een fout te maken. En wie de ongezonde producten niet in huis haalt, zal veel minder snel naar iets ongezonds grijpen. Omdat het er simpelweg niet is.

5. Uit het oog, uit het hart

Heb je toch een aantal snacks of suikerrijke producten in huis? Zorg dan dat deze niet in het zicht liggen. Vaak snoepen we vanuit een impuls en de behoefte om iets in onze mond te hebben. Het is daarom beter om op tafel en op het aanrecht bordjes met gezonde snacks neer te leggen. Denk aan snackgroenten of een suikerarm biscuitje. Als je dan toch naar een snack grijpt, is deze op z’n minst gezond.

Ben je benieuwd wat een suikervrije januari met je lichaam zou doen? Libelle's Anne-Flore ging je voor en leefde een week suikervrij om dat te ondervinden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Diabetes Fonds. Beeld: iStock.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden