null Beeld

5 tips voor een diepgaand gesprek (en 10 prikkelende vragen om mee te starten)

We praten wat af op een dag. Maar een écht diepgaand gesprek, zo eentje waarvan je achteraf denkt: zo, dat was fijn, hoe vaak heb je dat nu eigenlijk? Terwijl het juist zoveel voldoening, energie én nieuwe inzichten kan geven. 

Britte Kastelein

Of het nu met je partner, beste vriendin of een familielid is: deze tips verhogen de kans op een goed gesprek.

1. De juiste timing

Een goed gesprek komt niet altijd uit. Als iemand uitgeput is na een lange werkweek of niet zoveel tijd heeft omdat er nog een verplichting wacht, kun je beter een ander moment kiezen. De beste gesprekken voer je wanneer je uitgerust bent en alle tijd hebt voor elkaar. En als iemand niet zo lekker in z'n vel zit, kun je zelf misschien denken dat een diepgaand gesprek de oplossing is, maar probeer goed aan te voelen of de ander daar ook op zit te wachten op dat moment.

2. Geen afleiding

Een telefoon die steeds oplicht omdat er berichtjes binnenkomen, een tv die nog op de achtergrond aanstaat of kinderen die jullie aandacht proberen te trekken: zulke 'stoorzenders' maken het er niet makkelijker op. Je bent immers steeds even afgeleid en dat zorgt er waarschijnlijk voor dat het gesprek op de oppervlakte blijft. Kies een rustige plek met zo min mogelijk afleiding, zodat jullie alle aandacht voor elkaar hebben.

3. Écht luisteren

Het is vast herkenbaar: je vertelt over een eigen ervaring of legt iemand een probleem voor, en voor je het weet 'kaapt' diegene het gesprek door uitgebreid over een eigen, soortgelijke ervaring te vertellen. Waarschijnlijk maak je je hier zelf ook weleens onbewust schuldig aan, we willen immers allemaal graag gehoord worden. Probeer echt te luisteren, oprechte interesse te tonen en hier en daar door te vragen. En niet in je hoofd al een antwoord te formuleren, want dat zorgt ervoor dat je minder goed luistert.

4. De juiste vragen

Het spreekt voor zich dat open vragen het best werken om een gesprek op gang te brengen. Maar ook de formulering van een vraag doet veel. Probeer geen oordeel in je vraag door te laten schemeren en stel vragen om de persoonlijke motieven en gevoelens van de ander te onderzoeken. 'Hoe is dat zo gekomen?' of 'Waarom is dit zo belangrijk voor je?', bijvoorbeeld. Vragen over iemands privéleven nodigen ook meer uit tot een diepgaand gesprek, dan algemene, veelgestelde vragen als wat voor werk iemand doet of waar hij woont.

5. Ga wandelen

Is het je weleens opgevallen dat je tijdens het wandelen vaker goede gesprekken hebt? Wandelen met je partner is niet voor niets goed voor je relatie. Doordat je elkaar niet constant hoeft aan te kijken, gaat het praten makkelijker.

Prikkelende vragen

Soms is 1 vraag al voldoende om een goed gesprek op gang te brengen. We tippen er 10, maar maak vooral ook je eigen lijstje. Ook leuk om op mooie kaartjes te schrijven en in een doosje te doen om aan iemand cadeau te geven.

  1. Wat ontroert jou?
  2. Wat is de mooiste les die je in je leven geleerd hebt?
  3. Wie heeft jouw leven het meest beïnvloed?
  4. Welke trekjes laat je niet graag aan anderen zien?
  5. Welke belangrijke keuze heb je onlangs gemaakt?
  6. Wat is de leukste herinnering aan je jeugd?
  7. Wat staat er op jouw bucketlist?
  8. Wat vind je jouw beste en slechtste eigenschappen?
  9. Waar zou je meer controle over willen hebben?
  10. Wat zijn jouw 3 hoofdprincipes?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden