null Beeld

5 tips voor ouders die hun kinderen meer zelfvertrouwen willen bijbrengen

Ouders kunnen een grote rol spelen bij het zelfvertrouwen van hun kinderen, stelt zelfvertrouwencoach Nele De Boeck. Dit zijn haar tips.

Eva Boer

1. Geef het goede voorbeeld

“Ouders hebben een voorbeeldfunctie. Reageer je zelf angstig als er een hond aankomt? Dan zullen ook je kinderen bang worden van honden. Hetzelfde geldt voor zelfvertrouwen. Durf je nooit voor je mening uit te komen? Dat gedrag zullen de kinderen overnemen.”

2. Motiveer kinderen om zelf dingen te proberen

“Kinderen zeggen heel snel: ‘Dat kan ik niet’, terwijl het kinderen juist zelfvertrouwen kan geven als blijkt dat ze iets wél kunnen. Willen de kinderen koekjes bakken? Geef het recept en laat ze zelf uitvogelen hoe dat moet. Ze zijn vast apetrots als het lukt. Natuurlijk zal er ook wel iets niet lukken, maar geef het kind in dat geval een complimentje (‘goed dat je het hebt geprobeerd!’) en probeer samen te ontdekken waar het fout is gegaan. Dan zal het kind met meer vertrouwen een nieuwe poging wagen.”

3. Verwijs naar zijn/haar helden

“Stel: je dochter heeft tennisles, maar na een paar slechte wedstrijden verliest ze haar vertrouwen en wil ze opgeven. Dan kun je vragen: ‘Denk je dat Serena Williams meteen op nummer 1 stond? Ook zij heeft heel hard moeten oefenen en knokken, en ook zij had mindere dagen.’”

4. Focus op het positieve

“Je kind heeft een paar slechte rapportcijfers. Geef eerst een complimentje voor de goede cijfers en vraag dan wat er is misgegaan bij de lagere. Is hij of zij minder goed in een bepaald vak? Leg er dan niet te veel de nadruk op, want dat kan faalangst in de hand werken. Zeg dat u zelf ook niet in alle vakken even sterk was en spreek af om er samen aan te werken, door te helpen bij het huiswerk of om iemand te zoeken die bijles kan geven.”

5. Stimuleer je kind in zijn eigenheid

“Laat je kind zelf z’n kleren kiezen. Kiest hij/zij nogal gekke combinaties? Zeg dan: ‘Jij mag dragen wat je mooi vindt. Maar misschien gaan de anderen het wel een beetje raar vinden.’ Geef op zo’n moment meteen ook tips mee om te reageren op eventuele groepsdruk: ‘Krijg je opmerkingen over je kleding? Zeg dan maar dat jij dit wél mooi vindt’.”

Tekst: Evelien Roels

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden