null Beeld

5 verrassende fouten die stress veroorzaken (en hoe dit te voorkomen)

Als we één ding het liefst willen vermijden dan is het wel stress. En als het aankomt op dit nare verschijnsel dan zijn we stiekem onze eigen grootste vijand bij het creëren ervan. Externe factoren zijn vaak de boosdoener, maar we maken zelf ook verrassend veel fouten die stress veroorzaken.

Floor Gijsbertse

Want het maakt wel degelijk uit of bepaalde oude gewoontes goed voor je zijn of niet, en wat dit met je stresslevel doet. Zo zijn er een aantal dagelijkse zaken waardoor je misschien vergat dat je stress juist aan het opwekken bent. Libelle zet enkele veel voorkomende fouten voor je op een rij:

1. Je blaast geen stoom af

Eindig je eigenlijk 4 van de 5 keer gewoon op de bank voor de tv? Heerlijk om lekker te relaxen, maar soms is het goed om juist buiten de deur te relaxen. Blaas stoom af! Je kunt gaan sporten (de sportschool, hardlopen) of een rondje gaan lopen met vriendinnen. Of loop naar je afspraak in plaats van in de auto te stappen. Blijf in ieder geval niet aan de bank gelijmt zitten.

2. Je vermijdt wat je dwars zit

Het is zo makkelijk om alle zaken die je stress geven of waar je geen puf voor hebt voor je uit te schuiven. Maar deze methode werkt tegendraads. Hoe meer je het vermijdt, hoe meer stress je ervan krijgt want je hebt er nog minder controle over. Als het gaat om persoonlijke zaken zoals gesprekken met familie, vrienden of geliefden. Schrijf het eerst op papier om de juiste woorden te vinden en spreek het dan uit. Dat helpt je om meer in je kracht te staan.

3. Je bent te laat opgebleven

Hoe verleidelijk het ook is om je favoriete televisieprogramma af te kijken of om toch nog dat ene wijntje bij je beste vriendin te drinken, je biologische klok neemt het je niet in dank af. Want wanneer je slaap tekort komt, slaan stress en je emoties toe. Je bent labieler, maakt je sneller zorgen en bent sneller geïrriteerd. Al deze factoren zorgen voor meer - jawel - stress.

4. Je wordt wakker met social media

Tijdens je verdiende uurtjes slaap is er op jouw social media flink wat geplaatst. Wanneer je in de ochtend je Facebook of Instagram checkt is het bijna onmogelijk om vakantiefoto's, zwangerschappen, scheidingen, naar nieuws, leuk nieuws te vermijden. Want social media staan er bol van en hier word je gespannen van. Want je gaat al deze zaken onbewust met je eigen leven vergelijken. En dat gaat in je hoofd zitten. Uitkomst? Stress.

5. Je gaat winkelen

Shoptherapie, we moeten eerlijk zijn. Iets kopen als je je niet goed voelt geeft je een fijn gevoel. Maar dit is maar van korte duur. Want deze kick is voor je het weet voorbij. Want dit materialisme maakt volgens een klein onderzoek uit 2013 je stressgevoelens alleen nog maar intenser. Misschien alleen boodschappen doen dan maar?

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden