5x mager broodbeleg
We eten minder brood dan vroeger, en áls we het eten gaan we vaker voor spelt- of volkorenbrood. Maar wat smeren we erop? Volvette kazen en patésmeersels lijnen niet zo lekker. Wat dacht je van deze 7 magere keuzes (kcal/20g) voor op brood?
30 kcal hummus
Hummus is pasta gemaakt van kikkererwten. Het bevat veel eiwitten, wat goed is voor de spieropbouw. Verder zit het vol vitamine C (goed voor de weerstand!), vitamine B6, vezels en mineralen. Garneer met wat bieslook, dat maakt het wat frisser.
20 kcal hüttenkäse
Hüttenkäse is hele jonge kaas; kaas die na het maken nauwelijks gerijpt is. Het bevat net als gewone kaas veel eiwit, maar aanzienlijk minder vet (en dus ook minder calorieën). Een portie van 20 gram bevat ongeveer 20 calorieën – een plakje jong belegen zo'n beetje het driedubbele. De neutrale smaak pep je op met wat grove peper en wat uitgeperst citroensap.
29 kcal rookvlees
Rundvlees is mager; paardenvlees is zelfs zeer mager vlees. Het bevat veel ijzer. Paardenrookvlees heeft een zoetere smaak dan rundrookvlees. Runderrookvlees is niet alleen erg mager, maar ook lekker. Zeker als je zin hebt in iets zoutigs!
25 kcal kalkoen- of kipfilet
Kalkoen- en kipfilet zijn opvallend mager. Kipfilet bevat in verhouding tot varkens- en rundvlees weinig calorieën. Qua smaak kan het wel wat neutraal zijn; leg wat schijfjes komkommer erbij op, of een halve avocado (112 calorieën, maar wel vol goede vetten!).
34 kcal rosbief
Rosbief is een stuk minder zout dan rookvlees en een lekkere, magere vleessoort. Mager vlees bevat sowieso relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines en mineralen. Een klein beetje wasabi(mayonaise) erbij zorgt voor een wat pittigere bite.
Psst: vergelijk dit mager broodbeleg eens met vetter beleg (kcal/20g):
75 kcal jonge en oude kaas
75 kcal paté
76 kcal cervelaatworst
100 kcal roombrie
Tip: bekijk ook lekkere, gezonde recepten op onze LibelleLijntLekker-Facebookpagina!
Bron: Women's Health Fotografie: iStock