null Beeld

5x tips tegen burenoverlast

onze Commerciële Redactie

Nu de dagen kouder worden en je vaker lekker binnen zit voor open haard of tv, kun je ineens meer last krijgen van de buren. Denk aan aan een uit de hand gelopen feestje, een echtelijke ruzie of een hond die de hele buurt bij elkaar blaft. Dat kan erg vervelend zijn. Een beetje leefgeluid hoort erbij. Maar wat als de buren het te bont maken? Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS geeft tips:

1. Achterhaal wat je stoort

Breng voor jezelf in kaart waaruit de overlast precies bestaat. Is het de hond? Is het geschreeuw? Probeer precies te achterhalen wat je stoort. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij. Praat ook eens met andere buren om erachter te komen of zij dezelfde klachten hebben. Wat jij als overlast ervaart, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

2. Praat met je buren

Meld de overlast altijd eerst aan jouw buren. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor een drankje en een goed gesprek. Dat kan heel verhelderend werken. Leg rustig uit waar de overlast uit bestaat en vertel waarom jij ermee zit. Misschien weten de buren niet dat zij overlast veroorzaken. Maak samen afspraken en bevestig deze daarna schriftelijk.

3. Bemiddelen

Als je er samen niet uitkomt, is het verstandig om hulp van derden in te schakelen. Veel gemeenten kennen buurtbemiddelaars. Woon je in een kleinere gemeente, dan kan een wijkagent die rol vervullen. Wil je er echt samen uitkomen en heb je geen zin in een rechtszaak? Dan kan ook mediation een oplossing zijn, of laat een jurist voor je handelen.

4. Klim in de pen

Helpt praten niet of houden je buren zich niet aan de gemaakte afspraken? Stuur je buren dan een brief. DAS helpt je hierbij graag op weg en heeft daarom wat voorbeeldbrieven gemaakt. Er zijn brieven met verschillende onderwerpen: werkzaamheden aan je huis, burenoverlast, snoeien van overhangende takken en over het plaatsen van een schutting. Wees voorzichtig met wat je schrijft, een vijandige brief zorgt er vaak voordat een conflict uit de hand loopt.

5. Schakel de politie of de rechter in

Helpen bovenstaande tips niet en houd de overlast aan? Schakel een rechter in. Het moet dan wel om ernstige overlast gaan. Bovendien moet je de overlast kunnen bewijzen. Bedenk wel dat het inschakelen van een rechter de relatie met de buren flink kan verslechteren, en je woonplezier nog ernstiger verstoren. Zie het als een laatste redmiddel en overleg met een jurist voor je stappen onderneemt.

Oplossingen voor andere woonconflicten

Benieuwd naar tips en adviezen voor andere conflicten over of rondom je huis? Download de informatiegids wonen

Heb jij wel eens last van de buren? Deel je aanpak hieronder met ons!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden