Wasmachine Beeld Getty Images/iStockphoto
WasmachineBeeld Getty Images/iStockphoto

6 dingen die je beter niet kunt doen met je wasmachine

Eén druk op de knop en de was komt er weer schoon uit. Een gevalletje ‘u vraagt, wij draaien’. Maar ook je wasmachine heeft z’n grenzen, en van deze veelgemaakte fouten is-ie niet gediend.

Pernille HansumGetty Images/iStockphoto

1. Korte wasjes draaien

Aan-uit-aan-uit. Klinkt als iets waar níemand blij van wordt, en dat geldt ook voor je wasmachine. Te vaak korte wasjes draaien zorgt ervoor dat-ie al een stuk eerder met pensioen wil.

2. Volproppen

Het lijkt zo lekker voordelig: je was opsparen, zodat je maar één wasje hoeft te draaien. Dat is niet helemaal zonder risico’s. Als je vaak nét iets te veel kleding tegelijk wast, slijt je wasmachine een stuk sneller.

3. Koude bijkeuken

De ene bijkeuken is de andere niet, dus je hoeft je niet meteen zorgen te maken als jouw wasmachine nu uitgerekend dáár staat. Als je merkt dat je bijkeuken een beetje vorstgevoelig is, kun je misschien toch eens een ander plekje voor ’m zoeken. In een vorstgevoelige ruimte gaan de leidingen namelijk een stuk sneller kapot.

4. Muntjes en sleutels

Je laat ze er waarschijnlijk nooit expres in zitten, maar een keer extra controleren kan geen kwaad: van muntjes, sleutels en pennen wordt je wasmachine echt niet gelukkig.

5. Te veel wasmiddel

Of je nu beter vloeibaar wasmiddel of waspoeder kunt gebruiken? Daarover is de laatste strijd nog niet gestreden. Wat wel als een paal boven water staat, is dat te veel wasmiddel funest is. Je wasmachine krijgt een nare geur - richt je bedankje maar aan de vetluis, en krijgt door al dat sop ook nog eens een seintje dat-ie extra moet gaan spoelen. En hoe harder je wasmachine werkt, des te eerder hij over de huizen is.

6. Hoge temperaturen

Af en toe een hete was kan helemaal geen kwaad. Sterker nog, als je die vetluis eenmaal hebt binnengehaald, kunnen hoge temperaturen de boel nog redden. Tegelijkertijd moet je er ook mee uitkijken, want hoge temperaturen kunnen voor flinke kalkaanslag zorgen. En daar wordt de wasmachine natuurlijk niet beter van.

Bron: Radar, Consumentenbond

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden