null Beeld

6 mogelijke redenen voor het uitblijven van je menstruatie

Het uitblijven van je menstruatie kan direct allerlei alarmbellen doen rinkelen. Maar terwijl het waarschijnlijk gelijk de gedachte is die door je hoofd schiet, hoéft het niet altijd op een zwangerschap of de overgang te duiden. Er kunnen namelijk nog meer redenen voor zijn.

Anne-Flore Muller

Een gemiddelde cyclus duurt zo'n 28 dagen. Maar dit is per persoon verschillend. Want International federation of gynecology and obstetrics verklaart dat een normale cyclus uiteen kan lopen van 24 tot 38 dagen. Maar sla je plots een maand over? Dit kan er dan aan de hand zijn.

Zwangerschap

Natuurlijk kan het uitblijven van je menstruatie betekenen dat je zwanger bent. Het is de meest voorkomende reden voor het niet langer ongesteld worden. Met een zwangerschapstest die je gewoon thuis kunt doen, kun je al heel snel duidelijkheid krijgen.

Stress

Als je veel stress ervaart, kan dit niet alleen zorgen voor slapeloze nachten of hoofdpijn. Het kan er namelijk zelfs voor zorgen dat je niet langer ongesteld wordt, of een maand overslaat. Dat zou je goed kunnen zien als een teken van je lichaam, om aan te geven dat je wat rustiger aan moet doen.

PCOS

Dit is een afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom en is een verzamelnaam voor het hebben van meerdere hormoonstoringen. Een vaak gezien symptoom is het hebben van cysten op de eierstokken. Ook overbeharing, een plotselinge gewichtstoename of haaruitval kan duiden op PCOS.

Sporten

Beweging is gezond, mits je niet té vaak in de sportschool te vinden bent. Wanneer je overmatig veel sport en je lichaam daarmee te veel uitput, kan je menstruatie uitblijven. Ook dit is dan een seintje van je lijf, om je tot halt te roepen. De kans is groot dat je met meer rust weer een normale cyclus ervaart.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook een grote invloed hebben op je cyclus. Denk hierbij aan zwaardere medicatie, zoals antidepressiva, antipsychotica of chemotherapie. En natuurlijk de pil zelf, maar dat is bij het gros van de vrouwen welbekend.

Perimenopauze

Voor de menopauze haar intrede maakt, vindt de perimenopauze plaats. Dit wordt gekenmerkt door opvliegers, stemmingswisselingen en veranderingen in de menstruatiecyclus. Terwijl de menopauze meestal pas begint rond het 50e levensjaar, kan de perimenopauze al beginnen rond je 40.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden