Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

6 onmisbare kruiden in de keuken

Peper en zout kennen we natuurlijk al, maar welke smaakmakers zijn nog meer onmisbaar in je keuken? Dit is onze top 6! En behalve lekker, zijn deze kruiden ook nog werkzaam tegen bepaalde klachten. 

Waarschijnlijk geen nieuwe informatie, maar wel goed om te weten is dat je kruiden in twee varianten kunt kopen. In gedroogde vorm zodat je ze lang kunt bewaren of lekker vers. Onze voorkeur gaat uit naar vers, omdat de smaak dan sterker is.

Advertentie

Basilicum
Basilicum is misschien, na zout en peper, wel een van de meest gebruikte kruiden. Het wordt in veel gerechten gebruikt, maar is vooral populair in de Italiaanse keuken. Denk aan pasta, salades, pesto, en pizza’s. Basilicum vormt door z’n zoete smaak vooral een goede match met tomaten. Daarnaast werkt basilicum ontstekingsremmend en is het goed voor de spijsvertering.

Bieslook
De Chinezen gebruiken bieslook al eeuwen als keukenkruid. Pas na de 16e-eeuw heeft het kruid Europa bereikt. Gelukkig, want bieslook heeft een uien-achtige smaak en doet het daardoor goed in salades. Het kruid werkt overigens laxerend, bevordert de eetlust en is vocht afdrijvend.

bieslook_keuken_kruiden

Dille
Wat kun je ook alweer met dille? Bij visliefhebbers staat ie sowieso standaard in de keuken. Dit kruid is namelijk heerlijk met vis. Niet voor niets is het daarom ook een van de meest gebruikte kruiden in de Scandinavische keuken. Ook bij vlees, kip en kaas is dille heerlijk. Behalve lekker als smaakmaker, is dille ook erg gezond. Het kruid is rijk aan vitamine C, goed tegen hoesten, bevordert de nachtrust en werkt stimulerend bij borstvoeding.

dille

Koriander
Koriander is een van de oudste keukenkruiden en wordt vooral in de Indiase, Griekse en Thaise keuken gebruikt. Denk aan stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Koriander voorkomt een opgeblazen gevoel, vermindert branderigheid van de maag en bevordert de eetlust. Ook goed bij verkoudheid, griep en stress.

koriander_keuken_kruiden

Oregano
Oregano heeft een sterke smaak en moet met mate worden gebruikt. Vooral in de Griekse en Italiaanse keuken is het kruid populair. Het past goed in tomatenschotels, bij gebraden groenten of aardappelgerechten. Oregano heeft eveneens een ontsmettende en pijnstillende werking.

oregano_kruiden_keuken

Peterselie
Natuurlijk mag ook peterselie niet in de keuken ontbreken. Het is de schotelversierder bij uitstek, maar ook heerlijk in soepen, bij vis, kip en kruidenboter. Heb je last van een knoflookgeur? Kauw op een peterselieblad en je hebt snel weer een frisse adem. Peterselie bevat eveneens veel vitamines, waaronder vitamine A en C.

peterselie_kruiden_keuken

En natuurlijk hebben we nog veel meer kruiden. Denk aan rozemarijn, munt, tijm…. Ook allemaal fijne kruiden waar je lekkere gerechten mee kunt maken.

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien