null Beeld

6 x recepten met radijs uit eigen moestuin

Is het seizoen van de radijs! Dat moeten we vieren, want biologische en of zelf radijzen uit eigen moestuin zijn het allerlekkerst. Oogst ze en probeer deze 6 recepten eens!

Vera Klandermans

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Tuinkers van radijszaad

Laat 2 el radijszaadjes 1 nacht wellen in een kom met koud water. Schenk de zaden door een klein vergiet en laat ze (ont)kiemen op een laagje vochtige watten, dit duurt een paar dagen. Besmeer roggebrood met een laag hüttenkäse en abrikozenjam en garneer iedere sandwich met 1 el tuinkers van radijszaad, zout en peper naar smaak.

Bereidingstijd:10 min. Kcal p.p.:70.

Salade van dun geschaafde radijs

Schaaf 2 bosjes radijs in dunne plakken op een mandoline. Snijd 2 appels in blokjes en meng ze met de radijsjes en 1 blikje mandarijnenpartjes, 2 el van het sap en 2 in plakjes gesneden gerookte kipfilets. Besprenkel de salade met wat zout, peper en een paar druppels hazelnootolie.

Bereidingstijd:8 min. Kcal p.p.:243.

Gekoelde komkommer- & radijssoep met haringkuit

Snijd 2 komkommers in blokjes, besprenkel met 2 el zout, een snuf nootmuskaat en 1 geraspte knoflookteen en zet een uurtje afgedekt met plasticfolie koud weg. Doe de komkommer in de staafmixer en meng met 4 el sour cream. Garneer met dunne plakjes radijs en 4 tl haringkuit (of zalmeitjes).

Bereidingstijd: 12 min + 1uur marineren. Kcal p.p.:102,8.

Halve radijzen met boter

Laat 1 bosje radijs (met blad/groen) wellen in gezouten ijswater en laat uitlekken in een vergiet. Halveer de radijzen, besmeer de helftjes met een mespuntje zachte boter en besprenkel met wat selderijzout. Serveer met zuurdesemtoast.

Bereidingstijd: 8 min. Kcal p.p.:159.

Remouladesaus van radijs

Snijd 1 bosje radijs (zonder steel) in plakjes en meng deze met 3 hardgekookte en in plakjes gesneden eieren, 6 el mayonaise, 1 el kappertjes, 1 el fijngesneden dragon en 3 el augurkenblokjes. Serveer bij gerookte zalm en twee handjes kropsla.

Bereidingstijd: 14 min. Kcal p.p.:197.

Geroosterde radijzen in verschillende kleuren

Verwarm de oven voor op 175˚C. Maak 1 bosje gekleurde radijzen schoon en besprenkel met 4 el olijfolie, 1 el fleur de sel, 1 tl ras el hanout en het sap van een halve sinaasappel. Rooster de radijsjes 15 min in de voorverwarmde oven. Lekker met plakjes lamsham, gestoomde couscous en verse dille.

Bereidingstijd: 10 min + 15 min bakken. Kcal p.p.:216.

Raapstelen! Ook een lekkere seizoensgroente. Probeer eens de hartige cake met raapstelen.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden