Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

6x tips voor een schone keuken

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op, vaak veroorzaakt door slechte hygiëne. Daarom heeft minister Schippers van Volksgezondheid een campagne gelanceerd om mensen te wijzen op bacteriën en schimmels in de keuken. Met deze zes tips houd je je keuken goed schoon.

1. Vervang het vaatdoekje elke dag.

Advertentie

Het vaatdoekje is een broeiplaats van bacteriën. Na één dag zit het doekje al vol met 3,1 miljoen bacteriën, blijkt uit onderzoek. Het ruikt daarom ook al snel niet meer fris… Vervang het doekje dus regelmatig, liefst elke dag. En was het op 60 graden in de wasmachine. Dan gaan alle bacteriën dood.

2. Bewaar kliekjes in de koelkast op 4 graden.

Als je eten over hebt, is het natuurlijk altijd handig om dat te bewaren. Doe het eten in een afgesloten bakje, dat je in de koelkast (die op 4 graden staat) bewaart. Bewaar het niet langer dan twee dagen.

3. Houd rauw en gaar voedsel gescheiden.

Zorg bij het bereiden van je maaltijden dat rauw voedsel niet in aanraking komt met eten dat al bereid is. Gebruik aparte spatels voor rauw en gaar voedsel.

4. Vergeet apparatuur niet schoon te maken.

De magnetron, de oven, de kookplaat, de keukenmachine… We gebruiken ze bijna dagelijks, maar vergeten ze vaak schoon te maken. Doe dit toch regelmatig, bijvoorbeeld op een vaste dag, waardoor je het niet vergeet (zoals: iedere maandag de kookplaat, iedere eerste zaterdag van de maand de magnetron en oven).

5. Richt de koelkast goed in.

Leg groenten altijd in de groentela, die koeler is dan de rest van de koelkast. Vlees en vis kun je het beste op de onderste plank bewaren. Mochten die producten gaan lekken, dan komt het vocht niet op ander voedsel terecht.

6. Ontdooi de vriezer regelmatig.

Het is een rotklusje, maar wel belangrijk om regelmatig te doen: de vriezer ontdooien. Een keer in de drie maanden is aan te raden. De koelkast kun je het beste één keer per maand schoonmaken met een sopje. Droog ‘m goed af – zo voorkom je schimmel.

Kijk voor meer tips op de website van het Voedingscentrum.

Sylvia Witteman: “Hoe aardig je ouders ook zijn, op je 22e wil je wel bij ze weg”

dochter

Premium

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), 2 zoons (18 en 15) en katten Lola en Siepie. Deze week wordt ze compleet verrast door haar 22-jarige dochter.

Mijn dochter is een kind van de boemeranggeneratie. Ze ging het huis uit om te studeren, woonde tijdens haar studie op de campus en kwam daarna terug naar het ouderlijk huis. Dat was gezellig, maar het gaf wel een ontzettende rommel. Ja, mijn zoons zijn ook slordig, maar die hebben tenminste elk maar 2 paar schoenen om rond te laten slingeren. Mijn dochter heeft er 40. Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien