7 dingen die niet thuishoren in je koelkast
Wist je dat het voor sommige producten helemaal niet goed is om in de koelkast te liggen? Wij zetten de 7 meest verrassende voor je op een rijtje.
Tomaten
Door de te lage temperatuur in de koelkast verandert de textuur van de tomaat en krijgt hij een melige smaak. Je kunt tomaten beter op een koele, donkere plek leggen.
Aardappels
Als je aardappels in de koelkast bewaart, zal het zetmeel sneller worden omgezet in suikers en krijg je een zoete, zanderige aardappel. Beter is het om de aardappels in een papieren zak te stoppen en ze op een koele, donkere plek te bewaren. Papieren zakken werken beter dan plastic omdat er zo meer lucht bij de aardappels komt. Zo rotten ze minder snel. Hetzelfde geldt overigens ook voor zoete aardappels.
Bananen
Door de bananen in de koelkast te leggen, rem je het rijpingsproces. Een groene banaan zal dus een hele tijd groen blijven als je hem in je groentelade legt. Wanneer je een al rijpe banaan nog eventjes wilt bewaren is het juist wel verstandig hem in de koelkast te leggen. Laat je niet afschrikken door een bruine of soms zelfs zwarte schil, de banaan zelf is dan nog prima te eten.
Honing
Honing blijft tijden goed als hij in een glazen pot in de kast staat, maar in de koelkast zal hij door de temperatuur snel kristalliseren. Tip: stond de pot in de koelkast en wil je de honing weer vloeibaar maken? Leg de pot in een bak warm water, dan smeer je de honing zo weer op je boterham.
Knoflook
Dit product zal gaan schimmelen en wordt rubberachtig zacht wanneer je het in de koelkast legt. En daar zie je van de buitenkant niets van, dus je komt er vaak pas achter wanneer je het nodig hebt.
Avocado
Als je een avocado in de winkel koopt is hij vaak nog steenhard. Daarom is het belangrijk om de avocado de tijd te geven om te rijpen. Als je hem in de koelkast legt zal het rijpingsproces – net als bij de banaan – tot stilstand komen. Niet handig dus.
Basilicum
Dit kruid zal sneller verwelken wanneer je het in de koelkast legt én het zal de geuren van het eten eromheen absorberen. Je kunt basilicum beter op een kopje met schoon water zetten, net als een bos bloemen. Wanneer je basilicum voor langere tijd wilt bewaren, kun je het blancheren en invriezen.
Bonbons
Door de hoge luchtvochtigheid in de koelkast kunnen er kristallen vormen op de chocolade, waardoor deze een doffe uitslag krijgt. Bovendien komt de smaak van de bonbon minder tot z'n recht wanneer de temperatuur te laag is. Je bonbonnetje smaakt het lekkerst wanneer hij tussen de 15 en 21 graden is.
BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Is je avocado nog niet rijp? Daar is een simpel trucje voor...
LEES OOK:
- Trucje: zo test je in een paar tellen of je koelkast nog goed werkt
- Deze 8 voedingsmiddelen bederven nooit (ook al zegt de houdbaarheidsdatum iets anders)
- Handig: met dit trucje ruikt je koelkast altijd fris
De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bron: Lifehack, Huffington Post. Beeld: iStock