null Beeld

7 simpele trucjes om vrienden te maken (en aardiger gevonden te worden)

Een vriendschap ontstaat vanzelf, wordt er gezegd. Totdat je vrienden probeert te maken en dat in jouw ogen niet zo vanzelf lijkt te gaan.

Daphne Dorgelo

Dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Natuurlijk ben je blij met de vrienden die je al hebt, maar misschien wil je een persoon waarvan je denkt dat het goed gaat klikken wat beter leren kennen.

3 soorten vriendschap

Omgaan als vrienden kan volgens de Griekse filosoof op 3 manieren: gebaseerd op een bepaald nut, bijvoorbeeld omdat iets hetzelfde hebt meegemaakt en er nu goed over kunt praten, gebaseerd op het aangename, bijvoorbeeld omdat je beiden van wandelen houdt, of omdat je kan genieten van elkaars persoonlijkheid en karakter. Dit wordt als de hoogste vorm van vriendschap gezien.

De laatste jaren zijn er uit de wetenschap een aantal trucjes gerold waardoor je jezelf populairder kan maken, en die je goed kunt toepassen om nieuwe vrienden te maken:

1. Heb een goed humeur

Een onderzoek van de universiteit van Ohio en de universiteit van Hawaï beschrijft 'emotionele besmetting'; een mens worden sterk beïnvloed door de gemoedstoestand van de ander. Ben jij blij, is hij of zij blij.

2. Focus op de gemeenschappelijke dingen

Je kunt betere vrienden worden als je een gemeenschappelijke vriend hebt. Een studie liet dit ooit al eens zien aan de hand van gemeenschappelijke vrienden op Facebook; je bent veel sneller geneigd iemand toe te voegen als zij mensen kennen die jij ook kent. Maar ook gemeenschappelijke interesses zijn belangrijk. Onderzoeker Theodore Newcomb concludeerde al eens dat mensen zich aangetrokken voelen tot andere mensen die op hen lijken. Je doet er dus goed aan om de gemeenschappelijkheden uit te zoeken en daar de nadruk op te leggen.

3. Een foutje is niet erg

Zolang je maar toegeeft dat je af en toe een foutje maakt. Je lijkt hierdoor een competent persoon en blijkbaar vinden mensen je daardoor alleen maar leuker en zullen ze je herkenbaar vinden. Dit wordt het ‘Pratfall-effect’ genoemd.

4. Raak subtiel aan

Een vluchtige aanraking door iemand aan te tikken of vluchtig een hand op een schouder te leggen, zorgt er ook voor dat een ander je sneller mag. Een experiment van de universiteit van Mississippi en Rhodes College wees eens uit dat serveersters die subtiel de klanten aanraakten, veel meer fooi kregen dan die dat niet deden.

5. Spiegel

Daarmee wordt het kopieren van andermans gedrag bedoeld. Draai je benen dezelfde kant op, probeer af en toe andermans lichaamstaal na te doen of neem dezelfde gezichtsuitdrukkingen over. Natuurlijk niet té, hè? Dit spiegel-fenomeen werd door de universiteit van New York het ‘kameleon-effect genoemd.

6. Vertel een geheim

Natuurlijk hoef je niet direct je diepste geheim op tafel te leggen, maar het gaat erom dat je laat zien dat je jezelf onthuld. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat wanneer er persoonlijke vragen beantwoord worden, je beter geëvalueerd wordt dan wanneer je het enkel over koetjes en kalfjes hebt. Maar onthoud: doe alleen waar jij je fijn bij voelt.

7. Geef complimentjes

Maar let wel: ook weer niet teveel. Volgens Gretchen Rubin, auteur van onder andere The Happiness Project heeft alles wat je over anderen zegt een invloed op hoe mensen jou zien. Noem jij iemand betrouwbaar, dan zal diegene dat ook associeren met jou. Dat is natuurlijk fijn, maar doe het ook weer niet teveel. Mensen hebben namelijk ook graag het gevoel dat ze je op één of andere manier voor zich hebben gewonnen.

Maar blijf vooral lekker jezelf. Heb je een goed gevoel voor humor? Laat dat dan blijken. Of misschien ben je een goed luisterend oor. Want waar de wetenschap je tips geeft om nieuwe vrienden te maken, geeft het ook aan dat uiteindelijk een handvol vrienden bevredigender is dan tientallen mensen die je amper kennen.

Libelle’s Linda stuurde een maand lang iedere dag iemand een kaartje. Wat heeft haar dat opgebracht?

Heb je iemand ontmoet met wie je graag eens op stap zou willen gaan? Guus Meeuwis viert op 12 & 13 juni 2020 een spectaculair feest:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden