null Beeld

7 verrassende redenen waarom je donkere kringen rond je ogen kunt hebben

Wanneer je die vervelende donkere kringen rond je ogen ziet, ga je er meteen van uit dat het door slaapgebrek komt. Maar dit hoeft echt niet de enige reden te zijn. Deze zeven verrassende redenen kunnen namelijk ook de oorzaak zijn. 

Demi Schoenmakers

1. Slechte genen

Ja, als je regelmatig last hebt van donkere kringen rond je ogen, dan mag je misschien best je ouders de schuld geven. "Er zijn erfelijke aandoeningen in families die tot donkere kringen onder de ogen kunnen leiden", legt dermatoloog Bruce Katz uit. "Dit komt vooral voor bij mensen met een mediterrane achtergrond." Als het daadwerkelijk pigment is, bestaan er specifieke lasers die dermatologen kunnen gebruiken om je te helpen er vanaf te komen.

2. Eczeem

Hoewel eczeem zelf niet voor donkere kringen kan zorgen, kan het constante wrijven en jeuken dat wel. "Overmatig wrijven kan leiden tot een verhoogde zwelling, ontsteking en gebroken bloedvaten in de ogen. Hierdoor kan de huid een donker, bijna gekneusd uiterlijk hebben", vertelt dermatoloog David E. Bank.

3. Allergieën

"Allergieën veroorzaken vaak histamines in het lichaam die bloedvaten verwijden", zegt dr. Bank. "Aangezien de huid op ons ooglid en onder de ogen een van de dunste plekken op je lichaam is, kan het ervoor zorgen dat die gezwollen bloedvaten donkerder lijken dan de rest van het gezicht." Probeer de allergieën zo min mogelijk uit te lokken, dan kan je huid de pigmentatie ook beter behandelen.

4. Make-up

Je zou denken dat make-up de donkere kringen juist zou verdoezelen, maar niets is minder waar. Mascara, oogschaduw of concealer, alle make-up irriteert je huid waardoor de kringen alleen maar erger kunnen worden. "Sommige mensen ontwikkelen allergische reacties op make-up en krijgen kringen van irritatie, wrijven of krabben", waarschuwt dr. Katz. Dus als je merkt dat je ogen er wat ruw uitzien na het gebruik van een nieuwe eyeliner, kun je hem beter niet meer opdoen.

5. Botstructuur

Verrassend genoeg kunnen je kringen niets te maken hebben met je huid, maar kan het gewoon liggen aan de manier waarop je gezicht is gevormd. "Wanneer mensen diepe traangoten hebben, kunnen de schaduwen en inkepingen de schijn van duisternis veroorzaken. Dit komt dus niet door pigment of aderen", vertelt dr. Katz. Als je hier veel last van hebt, kun je gebruik maken van fillers.

6. Aderen

Als het deel onder je ogen er blauw uitziet, kan dat komen door je bloedvaten. Dr. Katz: "Blauwe aderen onder je ogen zien er ook donker uit. Dus het lijkt alsof je vermoeid bent en donker kringen hebt, maar in werkelijkheid zijn het dus gewoon de aderen onder je huid."

7. Zon

De kans is groot dat wanneer de zon in de zomer of winter schijnt, je vergeet je gezicht in te smeren. En als je het doet, beperk je je waarschijnlijk tot je wangen, neus en voorhoofd. Het deel onder de ogen wordt het vaakst vergeten, terwijl dit een van de belangrijkste stukjes huid is die je juist moet beschermen tegen de zon. "Je ooglid is ontzettend dun en dus kan schade door de zon zorgen voor verwijdende en verhoogde bloedtoevoer. Als gevolg hiervan kan je een donkere gloed of kleur zien door de transparantie van je huid."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden