null Beeld

7x Waarom reizen goed voor je is

Vakantiegeld al binnen? Tijd om een mooie vakantie te boeken! Reizen is niet alleen ontspannend, het geeft ook je persoonlijkheid een boost. Dat blijkt uit onderzoek.

Helene van Santen

Bijna iedereen is het er wel over eens: op vakantie gaan is héérlijk. Nu blijkt dat het ook je persoonlijkheid verandert - in positieve zin. Dat is onderzocht door wetenschappers Julia Zimmermann en Franz Neyer. Zij hebben 7 manieren ontdekt waarop je persoonlijkheid verandert door reizen:

1. Je leert het dagelijks leven waarderen

Je huis, warme douche en een supermarkt met tientallen soorten tandpasta. Je staat er bijna nooit bij stil hoe fijn het is om deze dingen te hebben - omdat ze er gewoon zijn. Maar als je reist en ziet dat andere mensen dit soort dingen niet hebben, leer je ze meer waarderen.

Lees ook: Slim reizen: 7 gouden reistips

2. Je wordt flexibel

Ons leven is vaak zo georganiseerd, dat we meteen in de stress schieten bij de kleinste verandering. Door te reizen leer je flexibel te worden: je realiseert je dat het leven nou eenmaal gaat zoals het gaat.

3. Je stapt uit je comfort zone

Je ontwikkelt je pas écht als je jezelf voor nieuwe dingen open stelt en regelmatig uitdagingen aangaat. De beste manier om uit je comfort zone te stappen is om in het vliegtuig te springen en naar een heel ver land af te reizen, waar je je onderdompelt in een compleet andere cultuur.

4. Je maakt makkelijker vrienden

Op reis ontmoet je nieuwe mensen. Je knoopt nu eenmaal makkelijk een gesprek aan met degene die naast je in het vliegtuig zit of in de rij van de cocktailbar aan het strand staat. Nieuwe vrienden maken blijkt dus heel simpel te zijn!

5. Je waardeert écht contact - en niet alleen Facebook-'likes'

In je drukke leven is het natuurlijk hartstikke handig om op Facebook te lezen wat je vriendinnen allemaal uitspoken, maar het is natuurlijk veel leuker om al die verhalen van je vriendinnen zélf te horen. Op vakantie heb je tijd om eens rustig bij te kletsen.

Lees ook: Esther: "Mijn kinderen hebben vakantie, ik niet"

6. Je wordt creatief

Als je ontspannen bent, nieuwe mensen hebt ontmoet en nieuwe plekken hebt gezien, haal je hier vanzelf weer inspiratie uit voor thuis. Je bruist van de creatieve ideeën!

7. Je maakt je minder druk om dingen

Op vakantie neem je letterlijk en figuurlijk afstand van de dagelijkse beslommeringen. En zie je dingen vanuit een heel ander perspectief. Je realiseert je ineens dat je je niet druk hoeft te maken om de kleine dingen in het leven. Je wordt relaxter en dus ook gelukkiger!

Bron: EliteDaily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden