null Beeld

8 (verrassende) manieren waarop je je gebit kunt verpesten

Een goed gebit hebben wil iedereen wel, maar hoe zorg je daarvoor? Twee keer per dag poetsen, flossen en regelmatig een bezoek aan de tandarts brengen helpen je al een heel eind op weg. Helaas zijn er alsnog veel dingen die je gebit kunnen verpesten.

Sandra Kooij

Drinken


Bepaalde drankjes kunnen een negatief effect hebben op je gebit. Vooral zure dranken met een hoge pH-waarde, zoals vruchtensap en frisdrank, zijn funest. Ook rode wijn, witte wijn en koffie zijn niet goed voor je tanden en kiezen. Ze kunnen zorgen voor verkleuringen van je gebit.

Piercings

Piercings in je tong, wang of lip kunnen slecht zijn voor je tandvlees. Ook kunnen ze je tanden beschadigen en zelfs laten afbreken. Dus wil je graag een piercing in je mond of lip? Denk van tevoren goed na of eventuele mondproblemen het waard zijn.

Openen

Heb je even geen schaar bij de hand? Dan kun je net zo makkelijk even snel iets openscheuren met je tanden. Heel handig, maar dat kun je beter niet doen. Het kan namelijk leiden tot scheuren of barsten in je tanden en kiezen. Je kunt de volgende keer toch beter op zoek gaan naar een andere oplossing om iets te openen.

Snoepjes

Het is heel verleidelijk om af en toe te snoepen. Jammer dat dat wel heel slecht voor je tanden is. Het zoete van de snoepjes tast je tanden aan en kan zorgen voor gaatjes en andere irritaties. Harde snoepjes zijn helemaal boosdoeners, zeker als je erop bijt.

Tandenknarsen

Tandenknarsen komt vaak voor bij jongere kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De oorzaak bij volwassenen is vaak stress of slapeloosheid. Tandenknarsen kan voor veel problemen zorgen, zoals tand- en/of kiespijn en pijn in de kaakspieren en -gewrichten.

Poetsen


Het poetsen van je tanden is uiteraard goed. Het is zelfs noodzakelijk om je gebit gezond te houden, maar je kunt ook te ver gaan. Te hard, vaak of te lang op één plek poetsen kan zorgen voor groeven in je tanden. Twee keer per dag poetsen is goed, maar doe het wel op de juiste manier. Anders kun je alsnog je tanden verpesten.

IJs

Veel mensen vinden het heerlijk om een stukje (water)ijs af te bijten of erop te kauwen. Toch is het beter om dat niet te doen. Het is namelijk erg slecht voor je tanden. Door te bijten of kauwen op ijs kunnen je tanden afsplinteren of zelfs afbreken.

Roken


En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: roken. Het is natuurlijk een boosdoener op ontelbare vlakken. En op het gebied van je tanden is het geen uitzondering. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen roken en tandvleesziekten. Ook kan roken een oorzaak zijn van verkleuring van je tanden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Gezondheidsnet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden