null Beeld

80 procent van de jongeren beweegt te weinig: zó stimuleer je je (klein)kind in actie te komen

Dat bewegen gezond is weten we allemaal wel. Toch bewegen veel mensen niet voldoende. Bij jongeren tussen de 11 en 17 jaar krijgt zelfs 80 procent niet voldoende beweging per dag. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens de organisatie brengen jongeren hiermee hun eigen gezondheid in gevaar en dat heeft ook weer invloed op de gezondheidszorg en de maatschappij. Voor het onderzoek werden 1,6 miljoen tieners uit 146 landen ondervraagd.

Meisjes bewegen minst

Uit het onderzoek blijkt dat vooral meisjes niet genoeg bewegen. In 27 landen beweegt 90 procent van de meisjes niet genoeg. Er zijn maar 4 landen waar meisjes meer bewegen dan jongens: Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia.

Uur bewegen per dag

Jongeren zouden een uur per dag moeten bewegen - wandelen, spelen, fietsen of sporten - maar in plaats daarvan zijn ze vooral gefocust op schermen, meent de Wereldgezondheidsorganisatie.

Actie is nodig

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er snel actie nodig is om jongeren in beweging te krijgen. "Of we moeten accepteren dat hen een zeer somber gezondheidsbeeld staat te wachten", aldus Leanne Riley, een van de onderzoekers.

De onderzoekers van het rapport benadrukken dat fysieke activiteiten een veel gezondheidsvoordelen hebben. Van een verbeterde hart- en longfunctie, verminderde obesitas tot een betere cognitieve functie, waardoor ze makkelijker leren. Heb je tips nodig om je (klein)kinderen in beweging te krijgen? Gezinsvlogger Doortje weet raad.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden