Zó bespaar je geld op brandstof Beeld Getty Images/iStockphoto
Zó bespaar je geld op brandstofBeeld Getty Images/iStockphoto

8x zó bespaar je op je benzinekosten

Door de oorlog in Oekraïne is de kans aanwezig dat de brandstofprijzen binnenkort stijgen. Daarom is het goed om te weten hoe je kunt besparen op je benzinekosten.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Dít zijn de beste manieren om de kosten voor brandstof voor je auto beperkt te houden.

1. Pas je rijstijl aan

Allereerst kun je op brandstof besparen door je rijstijl aan te passen. Zorg ervoor dat je niet te hard gas geeft na stilstaan en niet te abrupt remt. Ook snel naar een hogere versnelling doorschakelen is slim om te doen.

2. Schakel het start-stopsysteem in

Dit systeem zorgt ervoor dat de motor wordt uitgeschakeld als je in de file of voor het stoplicht staat. Heb je zo’n systeem niet? Zet dan zelf de motor uit op deze momenten. Kun je rijstanden kiezen, bijvoorbeeld comfort, sport en eco? Kies dan voor eco. Dit verlaagt je gasrespons en zorgt voor vroeg schakelen wanneer dit automatisch gaat.

3. Rijd langzamer

Niet fijn als je haast hebt, maar wel heel effectief. Want hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Hou je ook dáárom aan de snelheidslimieten. Daarnaast werkt het om in een constante snelheid te rijden. Als je cruisecontrol hebt, is het slim om daar gebruik van te maken.

4. Check je bandenspanning

Rijden met een te lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat je 3 tot 5% meer brandstof verbruikt. Check de juiste bandenspanning in het informatieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankklep.

5. Verwijder al het onnodige op en aan je auto

Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dakdragers, dakkoffers en fietsendragers. Dit zijn namelijk echte windvangers. Het is ook aerodynamischer en daarom zuiniger om met gesloten ramen te rijden.

6. Rijd niet met onnodig veel spullen in je auto

Hoe minder spullen er in je auto liggen, hoe minder hard je motor hoeft te werken. Gebruik je kofferbak dus niet te fanatiek als opslagplek.

7. Zet stroomverbruikers uit

Deze ligt voor de hand, maar is wel belangrijk. Laat systemen als de verwarming, de airconditioning of de ventilator niet onnodig aanstaan.

8. Tank zo goedkoop mogelijk

De tankstations met de laagste prijzen staan vaak op industrieterreinen en in kantoorwijken. Langs de snelweg tanken is vaak een stuk duurder.

Doortje geeft nog meer tips om te besparen op je auto:

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden