null Beeld Getty Images/Vetta
Beeld Getty Images/Vetta

9 dingen die je ogen vertellen over je gezondheid

We hebben allemaal weleens last van gevoelige ogen. Meestal doet een nachtje goed slapen wonderen, maar de volgende signalen kun je maar beter niet negeren.

Irene de WaalGetty Images/Vetta
  1. Een witte cirkel rond de irisMeestal is dat een teken van ouderdom en daar hoef je je geen zorgen om te maken. Maar als je pensioendatum nog ver weg is, kan zo'n witte rand duiden op een hoog cholesterol of triglyceridengehalte (bepaalde bloedvetten), en daarmee op een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.
  2. Rode ogenDoor te weinig slaap of blootstelling aan wind of regen kan je oog rood worden. Maar als je rode ogen krijgt zonder aanwijsbare oorzaak, dan kan dat een teken zijn van intra-oculaire druk (staar) en diabetes.
  3. Droge ogenAls je droge ogen of jeuk aan je ogen hebt, komt het vaak door een allergie zoals hooikoorts. Dokter Rutger geeft in de video een paar goede tips. Pas als je echt extreem droge ogen hebt, hoef je je zorgen te maken. In dat geval kan het het syndroom van Sjögren de oorzaak zijn; dat is een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.
  4. Als je kleurloze vlekjes ziet 'zweven'Die zwevende vlekjes ziet iedereen van tijd tot tijd. Maar als ze ineens in aantal toenemen, kan het duiden op een scheurtje in of het loslaten van het netvlies.
  5. Geel vlekje bij de irisOok dat is vaak een teken van ouderdom. Maar als je jonger bent, kan het veroorzaakt worden door UV-stralen en dus voorkomen bij mensen die veel in de zon zijn. In dat geval kun je het vergelijken met eelt op je huid. Het is een ongevaarlijke aandoening en beïnvloedt het zicht niet.
  6. Tranend oogHet klinkt gek, maar een tranend oog kan duiden op droge ogen. In dat geval probeert het oog het gebrek aan vocht te compenseren. Vaak hebben mensen die veel achter een computer of tv zitten hier last van. Als je opeens een oog moeilijk kan sluiten of geen controle meer hebt op de traanvorming, zou dat kunnen wijzen op een verlamming van de zenuwbaan. Na een virusinfectie is dat een van de mogelijke complicaties.
  7. Wazig beeldBijziendheid is niet de enige oorzaak van een vertroebeld zicht; ook diabetes kan de boosdoener zijn. Als je naast een onscherp beeld ook schitteringen of ringen ziet bij lichtbronnen, kan het een vorm van staar zijn.
  8. Een stukje van het zicht verdwijntJe ziet goed, maar in je beeld verdwijnt er een stukje. Dat kan een teken zijn van migraine achter je ogen. Dit is ongevaarlijk, maar kan gepaard gaan met erge hoofdpijn. Er is geen duidelijke oorzaak of behandeling bekend.
  9. Geel gekleurd oogwitMeestal wordt dit veroorzaakt door een minder goed functionerende lever en galkanalen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

LEES OOK:

Bron: Brightside, Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden