null Beeld

9 eigenschappen die ouders van succesvolle kinderen gemeen hebben

Elke moeder wil toch dat haar kind opgroeit tot een succesvolle volwassene en geweldige dingen gaat doen in zijn of haar leven. Daar kun je zelf een handje bij helpen. Uit onderzoek blijkt dat ouders van succesvolle kinderen deze 9 dingen doen tijdens de opvoeding.

Linda Almekinders

1. Ze laten hun kinderen klusjes in het huishouden doen

"Als kinderen de afwas niet doen, dan betekent dat dat iemand anders het vóór hen aan het doen is", zegt onderzoeker Julie Lythcott-Haims van Stanford University. En zo leren ze volgens Lythcott-Haims dus niet dat sommige klusjes nou eenmaal gedaan moeten worden, en dat iedereen daar een bijdrage aan moet leveren. Kinderen die klusjes in het huishouden doen, worden later werknemers die goed samenwerken met collega's, die empathie kunnen tonen, en die zelfstandig taken kunnen uitvoeren.

2. Ze leren hun kind sociale vaardigheden

Onderzoekers van Pennsylvania State University en Duke University volgden een groep van 700 kinderen gedurende 20 jaar: van de kleuterschool tot hun 25e verjaardag. Er bleek een opvallend verband te zijn tussen hun sociale vaardigheden tijdens de kleutertijd en hun successen op latere leeftijd. Kinderen met beperkte sociale vaardigheden bleken een grotere kans te hebben om als volwassene ooit gearresteerd te worden. Kinderen die juist erg sociaal waren als kleuter, bleken op latere leeftijd makkelijker een diploma te halen en een fulltime baan te krijgen.

3. Ze hebben hoge verwachtingen van hun kinderen

Uit een groot onderzoek onder 6.600 kinderen in Californië blijkt dat het helemaal niet verkeerd is om hoge verwachtingen te hebben. Kinderen gaan dan namelijk hun best doen om aan de verwachtingen voldoen, en zo wordt het een soort zelfvervullende voorspelling. "Ouders die een hogere beroepsopleiding voor hun kind voor ogen hebben, krijgen het vaak voor elkaar dat hun kind ook daadwerkelijk dat doel bereikt, ongeacht hun inkomen", zeggen de onderzoekers.

4. Ze hebben zelf hun opleiding afgemaakt

Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan onder 14.000 kinderen blijkt dat als een moeder zelf een opleiding heeft afgemaakt, haar kinderen dat later vaak ook doen. En andersom werkt het net zo: de kinderen van tienermoeders, die door hun zwangerschap moesten stoppen met school, bleken een kleinere kans te hebben om later hun opleiding af te ronden.

5. Ze hebben een gezonde relatie met hun partner

Kinderen uit een gezin waarin veel ruzies voorkomen, komen later minder goed terecht dan kinderen waarbij de ouders het goed met elkaar kunnen vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Illinois. Daarbij maakt het overigens niet uit of de ouders gescheiden zijn of niet: als ze maar goed met elkaar overweg kunnen. Sterker nog: kinderen van een alleenstaande ouder die weinig conflicten heeft, doen het vaak beter dan kinderen uit een tweeoudergezin waarin wel veel ruzie wordt gemaakt.

6. Ze investeren veel tijd in de relatie met hun kind

Als je al in de eerste levensjaren van je kind veel aandacht besteedt aan de relatie met je kind, levert dit in de toekomst resultaat op, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Minnesota. Uit onderzoek onder 243 kinderen die in armoede werden geboren, blijkt dat kinderen die veel liefde en aandacht kregen in hun eerste 3 jaar later betere scores haalden in academische toetsen. Ook hebben zij op 30-jarige leeftijd sterkere relaties en vriendschappen.

7. Ze hebben hun kind vroeg leren rekenen

Als kinderen al op vroege leeftijd leren rekenen, kan dat later een enorm voordeel zijn. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 35.000 basisschoolleerlingen in Amerika. "Kinderen die aan de basisschool beginnen en al wat kennis hebben van cijfers en rekenen, hebben daar veel profijt van. Niet alleen zijn ze later beter in wiskunde, maar ze zijn vaak ook beter in taalvakken."

8. Ze zijn minder gestrest

Volgens een recent onderzoek kan de stress die een moeder ervaart - bijvoorbeeld omdat ze alle ballen hoog probeert te houden - overslaan op kinderen. En dat heeft een negatief effect op hun ontwikkeling, zegt socioloog Kei Nomaguchi van Bowling Green State University. Dat geldt ook voor stress van overbezorgde 'helikopterouders' die hun kind te veel controleren. Het fenomeen heet 'emotionele besmetting', waarbij je de gevoelens van iemand anders overneemt. Als een ouder gefrustreerd of oververmoeid is, kan dat overslaan op het kind. En als een ouder ontspannen is, is het kind dat ook.

9. De moeders werken

Uit onderzoek van Harvard blijkt dat kinderen er baat bij hebben als hun moeder een baan heeft. Dochters van werkende moeders blijken later meer kans te hebben op een baan als leidinggevende. Én ze verdienen later meer geld: 23% meer dan meisjes die werden opgevoed door een thuisblijvende moeder. Zonen van werkende moeders blijken als volwassene in hun eigen gezin meer huishoudelijke klusjes te doen. En als ze later zelf vader worden, besteden ze maar liefst 7,5 uur meer per week aan de zorg voor hun kinderen, dan zonen die werden opgevoed door een thuisblijvende moeder.

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Independent. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden