null Beeld

9 Moederdagontbijtjes die niet kruimelen in bed

Heerlijk, ontbijt op bed, maar die kruimels... Daarom 9 kruimel-arme ontbijtjes. Print de recepten uit en hang ze op de koelkast, en misschien wordt een van deze gerechten stiekem voor je bereid. Tip voor de kok: een bloemetje in een vaasje op het dienblad hoort erbij, hè?!

Ontbijttoetje voor 4 personen

null Beeld
  • 750 g dikke yoghurt (bijv. Griekse)
  • 2 el (suikervrije) frambozen- of vruchtenjam (bijv. ChiaFruit van Mister Kitchen)
  • 2 el honing of agavesiroop, naar smaak
  • 200 g aardbeien, gehalveerd en gemengd met 150 g ander rood fruit
  • 120 g geschaafde amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan

Zo maak je het

Meng de yoghurt met de jam en eventueel de honing in een middelgrote kom. Maak in 4 wijde glazen laagjes: begin met het yoghurtmengsel, schep er vervolgens een lepel rood fruit op, bestrooi met wat geroosterde amandelen en herhaal nog eens. Eindig met de amandelen. Steek er een lange lepel in. Dien meteen op. Bereidingstijd: 5 minuten. Kcal: 334 p.p. (bij 4 personen)

Suikerbrood-wentelteefjes voor 4 personen

null Beeld
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel
  • rasp van 1 citroen
  • 12 sneetjes Fries suikerbrood
  • 75 g boter

En verder

  • 8 ruime el magere kwark
  • wat poedersuiker, voor de garnering
  • eventueel sterretjes

Zo maak je het

Klop de eieren in een diep bord met de melk, suiker, kaneel en citroenrasp. Leg het brood in het eiermengsel en laat even intrekken. Smelt boter in een koekenpan. Leg het brood erin en bak het aan beide kanten goudbruin. Serveer twee wentelteefjes per persoon met 2 eetlepels kwark erop. Bestrooi ze met poedersuiker en steek er eventueel een sterretje in. Bereidingstijd: 15 minuten. Kcal: 683 p.p. (bij 4 personen)

Karnemelkwafels voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor karnemelkwafels

  • 120 g boter, gesmolten (plus extra voor het bakken)
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • snufje kaneel
  • snufje zout
  • 3 eieren, gescheiden in dooier en wit, op kamertemperatuur
  • 500 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extractVoor het opdienen, naar smaak toevoegen
  • poedersuiker
  • klontje boter
  • fruitcompote (liefst zelfgemaakt: bijv. appel-, rabarber- of pruimencompote)

Zo maak je het

Vet het wafelijzer in met wat gesmolten boter en verwarm. Meng in een grote kom het bakmeel, de suiker, kaneel en het zout. Klop in een andere kom de eidooiers, karnemelk, gesmolten boter en het vanille-extract. Giet het mengsel bij het bloemmengsel. Klop in een andere brandschone kom de eiwitten stijf. Spatel door het beslag. Giet beslag in het hete ijzer en bak de wafel zoals u het gewend bent. Bak ze tot er geen stoom meer uit komt: maximaal 5 minuten. Houd ze warm terwijl u de rest bakt. Dien op met een klontje erop en wat fruitcompote naar smaak. Bereidingstijd: 20 minuten. Kcal: 626 p.p. (bij 4 personen, zonder suiker, boter en compote voor het opdienen)

Sinaasappel-kaneel-ontbijtkoekjes met banaan

null Beeld

Nodig sinaasappel-kaneel-ontbijtkoekjes

  • 150 g havermout
  • 250 ml sinaasappelsap (liefst vers)
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • ½ tl kaneel
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 30 ml lichte olie
  • 1-2 el honing
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 2 bananen, in schijfjes
  • honing of maple syrup, voor het opdienen

Zo maak je het

Meng de havermout met het sinaasappelsap. Laat een half uur staan. Meng het bakmeel met het zout en de kaneel en roer dat door de havermout. Roer dan de eieren, olie, honing en sinaasappelrasp erdoor. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en vet in met een beetje olie. Bak 2-3 pannenkoekjes in porties en keer ze om wanneer er na ongeveer 3 minuten kleine gaatjes in de bovenkant ontstaan. Houd ze warm terwijl u de rest bakt. Serveer ze met schijfjes banaan en giet er wat honing of maple syrup overheen. Bereidingstijd: 15 minuten. Wachttijd: 30 minuten. Kcal: 369 p.p. (bij 4 personen, u haalt 12 kleine pannenkoekjes van ca. 7 cm doorsnede uit dit beslag)

Bircher muesli voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor bircher muesli

  • 250 g havermout
  • 225 ml koude melk
  • 100 ml troebel appelsap
  • 75 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 150 ml yoghurt (magere of volle)
  • 1 grote granny smith-appel, zonder klokhuis, grof geraspt
  • ca. 75 g honing
  • ½ tl vanille-extract
  • sap van ½ citroen
  • 75 g gemengde ongezouten noten, licht geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
  • handje vers seizoensfruit, in blokjes gesneden: pruimen, perziken, appels, peren of rood fruit

Zo maak je het

Doe de havermout in een grote kom en voeg de melk en appelsap toe. Roer alles om en laat 15 minuten staan. Voeg meer sap toe als het mengsel te droog is. Roer alle ingrediënten behalve de noten en de blokjes vers fruit door de havermoutpap. Verdeel over 4 kommen en bestrooi met de noten en het fruit.

Bereidingstijd: 25 minuten. Kcal: 1076 p.p.

Aardbeien-aalbessen-balsamicoshake voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor Aardbeien-aalbessen-balsamicoshake

  • 250 g aardbeien, in stukken
  • 150 g aalbessen
  • 2 el gembersiroop (naar smaak) of honing
  • 1 el balsa-micoazijn
  • 350 ml karnemelk

Zo maak je het

Pureer alles met de staafmixer of blender. Zeef de shake eventueel daarna, vanwege de pitjes.

Meloenshake met gember en limoen voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor meloenshake met gember en limoen

  • sap van 2 limoenen /li>
  • 1 el bruine suiker of palmsuiker /li>
  • 2 cm gember, geschild en fijngehakt /li>
  • 1 kwart (water)meloen, schoon en in blokken gesneden (honing- of galiameloen kan ook, gebruik dan een hele) /li>
  • 150 ml vers sinaasappelsap
  • paar muntblaadjes

Zo maak je het

Pureer alles met een staafmixer of blender en giet de shake in hoge glazen. Bereidingstijd: 5 minuten. Kcal: 103 p.p. (bij 4 personen)

Croque-madame voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor de bechamel

  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 250 ml slagroom
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 8 sneetjes brood
  • 8 plakjes rauwe ham
  • 250 g geraspte gruyère of emmentaler
  • paprikapoeder

Voor erop

  • 4 eitjes
  • klontje boter

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst de bechamel: smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en bak die even mee. Roer scheut voor scheut de slagroom erdoor tot het mooi bindt en laat de saus dan onder af en toe roeren even garen. Haal van het vuur, breng op smaak met zout en peper en klop het eitje erdoor. Beleg de boterhammen met een dikke laag bechamel. Leg ze op een ingevette bakplaat. Verdeel de rauwe ham erover en bestrooi ze daarna royaal met de geraspte kaas. Schuif de plaat in de oven en wacht 10 minuten of tot de kaas bubbelt. Bak in de tussentijd 4 spiegeleitjes in het klontje boter. Leg twee sneetjes schuin op elkaar op elk bord, bestrooi met wat paprikapoeder en leg er een spiegeleitje op. Dien direct warm op!

Bereidingstijd: 15 minuten. Kcal: 727 p.p.

Pof-omelet met geitenkaas, asperges en zalm voor 4 personen

null Beeld

Nodig voor Pof-omelet met geitenkaas, asperges en zalm

  • 4 groene asperges
  • klontje boter
  • 5 eieren, gescheiden, op kamertemperatuur
  • 2 el bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 g verse geitenkaas, verkruimeld
  • paar muntblaadjes, fijngehakt
  • 50 g gerookte zalm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175°C. Breng een middelgrote pan water aan de kook. Voeg de asperges toe en kook ze net gaar: 2 tot 3 minuten. Giet direct af en spoel ze onder stromend ijskoud water tot ze zijn afgekoeld. Snijd ze schuin in 3 stukken, zet apart. Klop de eidooiers met de bloem, het zout en de peper in een middelgrote kom tot het mengsel schuimig en bleekgeel is. Klop de eiwitten in een schone kom stijf. Spatel dit door het andere beslag. Doe dat voorzichtig om zo min mogelijk lucht verliezen. Smelt het klontje boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Giet het dikke beslag erin en strijk met een spatel de bovenkant glad. Bak de omelet op middelhoog vuur ongeveer 6 minuten: tot hij net gaar is, maar nog wel zacht. Bestrooi de helft van de omelet met de geitenkaas, munt, asperges en een paar plakjes zalm. Vouw de andere helft erover. Bak nog even door tot de omelet gaar is en de kaas gesmolten. Verdeel in 2 of 4 stukken en dien op.

Bereidingstijd: 25 minuten. Kcal: 338 p.p. (bij 2 personen)

Fotografie: Jan Luijk. Styling: Nanouk van Ramshorst. Bereiding: Hanneke Boers. Productie en receptuur: Yvette van Boven. M.m.v.: Dille & Kamille, Zara Home, De Kringloopwinkel

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden