Vrouw met rood haar. Beeld Getty Images/Westend61
Vrouw met rood haar.Beeld Getty Images/Westend61

9 redenen waarom roodharigen zo bijzonder zijn

Het is nationale roodharigendag! Vroeger werd je er misschien mee gepest waardoor je je rode haar nog steeds weleens vervloekt. Maar dat is nergens voor nodig! Buiten het feit dat het een prachtige kleur is, zijn er nog negen redenen waarom roodharigen zo bijzonder zijn. Komen ze!

RedactieGetty Images/Westend61
  1. Maar een tot twee procent van de héle wereldbevolking heeft rood haar. Natuurlijk verschilt het wel per gebied; zo zijn er in Schotland en Ierland een stuk meer roodharigen dan elders ter wereld.
  2. Als je rood haar hebt, wordt je een stuk minder snel grijs. De kleur vervaagt eerst naar blond en dan pas naar wit en grijs. Dit zou komen doordat het rode pigment langer wordt vastgehouden door het haar. Wat het ook is, je hoort ons niet klagen.
  3. Je bent gevoeliger voor warmte en koude. Heeft je vriendin-met-rode-lokken het al-tijd koud of juist warm? Dat schijnt er een beetje bij te horen. Het gen dat ervoor zorgt dat je rood haar hebt, kan ervoor zorgen dat het gen dat je temperatuur bijhoudt overactief wordt.
  4. Je bent aantrekkelijker voor bijen. Waarom precies is onduidelijk; feit is wel dat mensen met rood haar vaker worden gestoken door bijen dan blondines of brunettes.
  5. Roodharigen hebben minder haar dan anderen. Gemiddeld 90 duizend per hoofd. Dat is een stuk minder dan blonde mensen (110 duizend haren) en anderhalf keer zo weinig als bruinharigen (die hebben er wel 140 duizend). Maarrrr: de haren van een redhead zijn wél een stuk dikker.
  6. Dat is tevens een van de redenen waarom het zo lastig is om rood haar goed te verven. Het sterke pigment speelt daar ook een rol bij.
  7. Je zou meer verdovingsmiddel nodig hebben bij operaties... Al wordt dat over het algemeen als een broodje aap verhaal gezien.
  8. Je bent beter in het aanmaken van vitamine D. Jeej!
  9. En last but not least: als roodharige ben je seksueel aantrekkelijker. Je zou namelijk een extra zoet en muskachtig feromoon aanmaken, wat mannen aantrekkelijk vinden.

Bron: Little Things. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden