null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

9 tips voor als je deze zomer naar het verre buitenland reist

We gaan steeds vaker op vakantie buiten Europa: het aantal intercontinentale vakanties nam in 2017 met maar liefst 18% toe vergeleken met 2016. Maar een verre vakantie vergt vaak wel net iets meer voorbereiding. 

Libelle met Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dankzij onderstaande tips kun je volop genieten en loop je niet tegen vervelende verrassingen aan als je er bent.

1. Paspoortcheck

Check of je paspoort nog (lang genoeg) geldig is. Voor sommige landen - zoals Indonesië - moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn voor de geplande datum van terugkeer. Ook als je alleen 2 weken naar Bali gaat.

2. Visa

Controleer of je een visum nodig hebt en vraag deze op tijd aan. Soms kan dit eenvoudig online, maar er kan ook een hele tijd overheen gaan.

3. Een goede verzekering

Voor de hand liggend, maar heel belangrijk: sluit een goede reisverzekering af die - in aanvulling op je zorgverzekering - kosten dekt (bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname of als je onverwachts naar huis moet).

4. Inentingen & medicijnen

Voor veel 'tropische bestemmingen' heb je inentingen nodig en is het handig om bijvoorbeeld malariapillen mee te nemen. Check dit op tijd, want sommige inentingen moeten twee keer gezet worden. Ook medicijnen die je in het buitenland lastig kunt krijgen kun je maar beter al bij je hebben. Check wel of je deze medicijnen zonder problemen kunt meenemen.

5. Reisadvies

Ook in landen waar je het misschien niet verwacht, kan de situatie ineens omslaan. Houd voor vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten voor jouw bestemming. Dit kan heel gemakkelijk door de 24 / 7 BZ Reis-app te downloaden. Zodra er iets verandert in het reisadvies, krijg je hier een melding van.

6. Altijd contact

Dankzij die app kun je ook met één druk op de knop 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken. Handig als je vanwege diefstal of verlies een noodpaspoort nodig hebt, of thuisblijvers geïnformeerd moeten worden bij een ongeluk of ziekenhuisopname.

7. De juiste kleding

Was je van plan om vooral korte broeken, jurkjes en tops in te pakken? Als je naar een bestemming gaat waar je tempels, kerken of andere religieuze gebouwen wilt bezoeken is het handig om ook wat luchtige, lange broeken en een omslagdoek mee te nemen.

8. Pinnen

Geef via de website van je bank aan van wanneer tot wanneer je buiten Europa wilt kunnen pinnen. Laat dit nog een paar dagen ná je terugreis doorlopen, voor het geval je vertraging hebt.

9. Niet vergeten

Een wereldstekker, EHBO-kitje en indien nodig tampons. Want ook die zijn niet overal te krijgen in landen als Indonesië of Thailand.

Voorkom vervelende verrassingen op reis

Download de 24 / 7 BZ Reis-app of meld je aan voor de informatieservice (via sms of e-mail). Zo blijf je op de hoogte als het reisadvies verandert of er een calamiteit of crises is in het land dat je bezoekt. De 24 / 7 BZ Reis-app is er voor zowel iOS als Android.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden