null Beeld

Achter de schermen bij de Libelle STER-verkiezing 2020: “Deze vrouwen zijn zó inspirerend”

De digitale stembus is gesloten en binnenkort wordt bekend wie de Libelle STER (STerke vrouw die haar Energie inzet voor Resultaat) van 2020 is. Libelle's hoofdredacteur Hilmar Mulder legt uit hoe deze tiende editie van de STER-verkiezing door corona een speciaal randje kreeg. 

Normaal gesproken wordt de jaarlijkse Libelle STER bekend gemaakt tijdens het Libelle Nieuwcafé, maar vanwege de pandemie is er dit jaar een andere, coronaproof, manier bedacht om de prijs uit te reiken. Libelle's hoofdredacteur Hilmar Mulder is er niet minder enthousiast om. Deze tiende editie van de STER-verkiezing is volgens haar juist door corona een heel bijzondere geworden. Dinsdag 8 december om 10 uur maken we op Libelle.nl bekend wie de Libelle STER van dit jaar is geworden.

Fantastische initiatieven

Hilmar: “We kiezen altijd al voor maatschappelijke initiatieven. Vrouwen die zich inzetten voor andere vrouwen, voor hun medemens. En in coronatijden zijn er zóveel fantastische initiatieven bedacht. Die creativiteit die er dit jaar is losgekomen, het gevoel van ‘we gaan dit samen doen'... Ik ben ontzettend trots dat dit allemaal gebeurt in Nederland.”

STER-verkiezing

De twaalf vrouwen die dit jaar genomineerd zijn, deden stuk voor stuk iets moois voor een ander. Van het oprichten van een voedselbank voor mensen zonder verblijfsvergunning tot het naaien van duizenden mondkapjes voor de zorg. Maar hoe kwam de redactie nou precies bij deze twaalf dames uit? Hilmar: “Een deel komt uit onze rubriek Dit doe ik, waarin we elke week een lezeres aan het woord laten over wat ze voor een ander doet. Daarnaast gaan onze redacteuren door het nieuws heen, op zoek naar mooie verhalen. En mensen mogen anderen natuurlijk aandragen.”

Herkenbaar en dichtbij

Vooral dat laatste past uitstekend bij Libelle. “We staan voor vrouwen die echt herkenbaar en dichtbij zijn, die zie je ook elke week in ons blad voorbijkomen. Dat kan je buurvrouw zijn, of je tante, je nicht, je dochter… Zoveel vrouwen doen hele mooie dingen. De pandemie bleek geen sprint maar een marathon. Een strijd die iets makkelijker werd gemaakt door deze vrouwen, die niet hebben afgewacht maar zagen dat er iets ontbrak en daar ook direct iets aan hebben gedaan.”

Wisseltrofee

De eer is groot, merkte Hilmar toen de wisseltrofee (een prachtige, loodzware ster ontworpen door Studio Job) opgehaald moest worden bij Margaret Massop, de winnares van 2019. “Zij zou ‘m zo gaan missen dat ze er eentje in 3D heeft laten printen, zodat ze een blijvende herinnering heeft aan haar STER-jaar.”

Creatief

Margaret won de prijs met haar bedrijf Webmastery, waarmee ze mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard vanwege een chronische ziekte of beperking weer aan het werk helpt als webredacteuren voor bedrijven. Wat zij sowieso gemeen heeft met de winnaar van de STER van 2020 (die in de week van 30 november bekend wordt gemaakt): het idee lag eigenlijk voor de hand. Hilmar: “Je denkt vaak: natúúrlijk! Waarom is zoiets er nog niet? Ik word bij deze verkiezing keer op keer geraakt door hoe creatief en inspirerend deze vrouwen zijn. Zó bevlogen vertellen ze over hun ideeën, zó goed hebben ze iets bedacht. ”

Kloppende hart van Nederland

En dat inspireert om in de toekomst eens te denken: maar dat kan ik ook. Waardoor we ook straks na de pandemie weer legio sterren hebben om in het zonnetje te zetten. Ze zijn er genoeg, dat weet Hilmar zeker. “De mantelzorgers, de luizenmoeders. Noem maar op. Onze lezers zijn het warm, kloppend hart van Nederland die maar wat vaak voor een ander klaarstaan. Wij zetten hen met deze prijs jaarlijks in het zonnetje.”

Tekst: Claudia Witteveen. Beeld: Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden