null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Afvallen? Waarom je volgens deze expert beter geen water met prik kunt drinken

Koolzuurhoudende frisdrank zoals cola en sinas barsten van de suiker. Afrader als je wilt afvallen, dus. Maar kom je alleen aan van het suiker, of heeft de prik er ook een aandeel in? 

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Het antwoord zal je doen verbazen.

Vasten

De Britse dokter James Brown, gespecialiseerd in obesitas en diabetes, deed onderzoek naar het effect van koolzuur op je hongergevoel. De groep gezonde proefpersonen wist hier niet vanaf - zij dachten dat het ging om een onderzoek naar de invloed van frisdrank op je smaak, om een placebo-effect te voorkomen. Eerst moesten de deelnemers tien uur vasten. Vervolgens kregen ze allemaal precies evenveel tosti's, tot op de calorie aan toe, zodat ze allemaal evenvol zaten.

Ghreline

Een uur later kreeg iedere vrijwilliger één van de vier drankjes: een glas koolzuurhoudende frisdrank, een glas van dezelfde frisdrank maar dan zonder prik, een glas koolzuurhoudend water of een glas water zonder prik. Tien minuten na dat eerste drankje mat dokter Brown het ghreline-gehalte van iedereen. Ghreline, dat ook wel als het hongerhormoon bekend staat, wordt vooral afgescheiden door de maagwand en wekt eetlust op.

Vervolgens kregen de proefpersonen een eetdagboek mee waarin ze bij moesten houden wat ze allemaal na dat drankje aten. Zo konden onderzoekers nagaan hoeveel calorieën ze hebben gegeten en gedronken in de uren na dat drankje. Dit experiment werd nog drie keer herhaald. Iedere keer kregen de proefpersonen een ander drankje, dus uiteindelijk hadden ze alle drankjes allemaal een keer gehad. Pas aan het eind van het onderzoek kregen ze te horen waar het experiment écht om ging.

Hongeriger

Wat bleek? Wanneer de proefpersonen een drankje met prik gedronken hadden, was hun ghereline-gehalte vijftig procent hoger dan wanneer ze een drankje zonder prik namen. Met andere woorden: een koolzuurhoudende frisdrank met suiker maakt je een uur later veel hongeriger dan wanneer je hetzelfde drankje zonder prik drinkt. Hetzelfde geldt voor water met prik.

Niet alleen het ghreline-gehalte veranderde. Ook het hongergevoel piekte. Na een koolzuurhoudend drankje gedronken te hebben, namen de proefpersonen gemiddeld 120 calorieën meer dan na een drankje zonder prik. Dus bovenop de 140 calorieën van bijvoorbeeld dat glas cola, at diegene nog eens 120 calorieën meer.

Koolstofdioxide

Het onderzoek van Brown borduurt voort op een eerdere studie van de Universiteit van Birzeit, die uitwees dat koolzuurhoudende dranken ratten dikker en hongeriger maakten. Hetzelfde schijnt dus voor mensen te gelden! Maar hoe komt het toch, dat je van koolzuur meer honger krijgt, en dus meer eet en misschien aankomt? Dokter Brown noemt daar twee mogelijke redenen voor. Koolstofdioxide, dat gebruikt wordt om een drankje bruisend te maken, zou de receptorcellen in de maag triggeren en daarmee ook de aanmaak van ghreline. Een tweede verklaring is dat je buik ietwat opblaast en -rekt door de koolstofdioxide, en dat zou de cellen ook stimuleren om ghreline aan te maken.

Koolzuur-dieet

Hoe dan ook: als je (snel) probeert af te vallen, doe je er dus misschien goed aan om frisdranken met prik écht even links te laten liggen. En water met prik dus ook. "Saai misschien, maar de belangrijkste les die we uit dit onderzoeksresultaat kunnen halen, is dat water zonder prik nog altijd het gezondst is", aldus dokter Brown.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum lijkt minder kritisch over water met koolzuur te zijn. Ja, het is iets zuurder dan water zonder koolzuur, maar niet slecht voor je tanden. Bovendien zegt het adviescentrum dat je je spa rood prima iedere dag kunt drinken - "al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee."

Heb jij het nieuwste Libelle Lijnt Lekker-kookboek al binnen? Maar liefst 78 slanke, simpele en superlekkere recepten van de Foodsisters!

null Beeld

Bron: Daily Mail, Voedingscentrum. Beeld: iStock

Zó zorg je ervoor dat je flesje water extra lang koud blijft - en daar komt geen koelbox aan te pas:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden