Paaseitjes in aluminiumfolie Beeld Getty Images
Paaseitjes in aluminiumfolieBeeld Getty Images

Aha! Dít is waarom paaseitjes altijd in aluminiumfolie worden verpakt

Het paasweekend staat bijna voor de deur en rond die tijd liggen de winkels (en waarschijnlijk ook jouw voorraadkast) vol gekleurde paaseitjes. Maar waarom zijn deze eitjes eigenlijk per stuk verpakt met aluminiumfolie?

Demi SchoenmakersGetty Images

Heeft het naast het aangeven van de smaak nog een andere functie? En is er tegenwoordig niet een milieuvriendelijk alternatief?

Zwitserse uitvinding

De uitvinding van aluminiumfolie komt van de Zwitser Robert V Neher. In 1910 kwam in het stadje Schaffhausen meneer Neher op het idee om aluminium tussen rollen plat te maken, zodat er dunne folie ontstaat. Dit bleek een groot succes, want deze folie heeft uitstekende kwaliteiten om voeding te bewaren. Om voor extra stevigheid te zorgen, bestaat aluminiumfolie uit twee verschillende laagjes. Slechts een jaar later werd de folie al gebruikt door chocoladefabrikant Toblerone.

Smaak van de paaseitjes

De eitjes worden verpakt in aluminiumfolie om ze te beschermen tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen. Krijgen ze geen kleurrijk jasje? Dan oxideert de chocolade en dat gaat ten koste van de smaak. De cacaoboter, het vet in de chocolade, verandert dan van structuur. Vooral witte chocolade paaseitjes verliezen door temperatuurverschillen hun smaak. Benieuwd hoe lang je chocolade paaseitjes kunt bewaren? Je leest het hier.

Slecht voor het milieu

Hartstikke handig dus, dat aluminiumfolie. Maar heel duurzaam is het niet. Het kost veel energie om te maken en kan (nog) niet gerecycled worden. Fabrikanten zijn dan ook nog altijd op zoek naar een goed alternatief.

Libelle’s grote paaseitjestest 2022

Benieuwd welke paaseitjes nou écht om op te (vr)eten zijn? Libelle testte dit jaar 134 (!) soorten paaseitjes van verschillende merken. Benieuwd naar de uitslag? Deze melk, witte, pure en speciale eitjes kun je het beste inslaan. En schroom niet, want je zóveel moet je ervan eten om één kilo aan te komen.

Ook zo gek van cheesecake en wil je deze Pasen uitpakken tijdens de paasbrunch? Bak dan deze mini-cheesecakes:

Bron: VRT.be

Aha! Dít is waarom paaseitjes altijd in aluminiumfolie worden verpakt Beeld Getty Images
Aha! Dít is waarom paaseitjes altijd in aluminiumfolie worden verpaktBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden