Vrijdag de 13e Beeld Getty Images
Vrijdag de 13eBeeld Getty Images

Aha! Hier komt vrijdag de 13e écht vandaan

Het is je vast niet ontgaan dat het vandaag vrijdag de 13e is. Ben jij op deze ‘ongeluksdag’ helemaal van slag en blijf je zelfs thuis met de ramen en deuren hermetisch gesloten? Je bent vast niet de enige. Maar waar komt al dat bijgeloof rond vrijdag de 13e eigenlijk vandaan?

Marije KerstenGetty Images

Libelle ging op onderzoek uit en dook in de geschiedenis van de zogenoemde pechdag.

Ongeluksgetal

Dat vrijdag de 13e een typische ongeluksdag zou zijn, is een opvatting die al jaren bestaat. Het getal 13 staat wereldwijd bekend als ongeluksgetal en een populaire uitleg komt uit het Christendom. Omdat Jezus samen met zijn 12 discipelen aan het laatste avondmaal zat (12 + 1 = 13) én op een vrijdag is gekruisigd, zou langzamerhand de combinatie van vrijdag en de 13e als onfortuinlijke dag zijn ontstaan.

Bovennatuurlijke krachten

Omdat de wetenschap vroeger nog niet vergevorderd was, werden allerlei ongelukkige dingen die toevallig op vrijdag gebeurden toegeschreven aan bovennatuurlijke krachten. Eén absolute verklaring voor de angst op deze vrijdag is er niet, iedere cultuur en iedere overlevering heeft zo z’n eigen interpretaties. Opvallend is dat de Italianen 13 juist als een geluksgetal zien. Zij worden pas huiverig als het vrijdag de 17e is.

Toch ongeluk?

Opvallend is echter wel dat er flink wat rampen en narigheid hebben plaatsgevonden op een vrijdag de 13e. Wij zetten een aantal nare gebeurtenissen op een rij. Zou het dan toch een ongeluksdag zijn?

  • Tussen 1947 en 2002 is er 7x een vliegtuig gecrasht op vrijdag de 13e.
  • In 2004 bleef een 54-jarige Roemeen thuis van zijn werk omdat hij de deur niet uit durfde op vrijdag de 13e. Hij werd gestoken door een dodelijke wesp en overleed ter plekke.
  • Het cruiseschip de Costa Concordia raakte een rots en zonk voor de Italiaanse kust op vrijdag 13 januari 2012.

Grappige feitjes

We sluiten af met drie grappige feitjes over de ongeluksdag. Hiermee kun je vanavond mooi indruk maken op je tafelgenoten:

  1. De angst voor deze bewuste vrijdag heeft een heuse naam: paraskevidekatriafobie.
  2. Veel hotels kiezen er bewust voor geen 13e verdieping en kamernummer 13 te hebben. Ook vliegtuigen hebben vaak geen 13e rij en station Utrecht Centraal heeft geen perron 13.
  3. Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de 13e.

Heb je toch een pechdag en per ongeluk iets laten aanbranden in de oven? Niet getreurd, want met deze tips is de nare geur zó je huis weer uit.

Bron: Historiek

Aha! Hier komt vrijdag de 13e vandaan Beeld Getty Images
Aha! Hier komt vrijdag de 13e vandaanBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden