null Beeld

Alleen zó werkt je handgel het best tegen ziekteverwekkers

Nu je in het gemiddelde Nederlandse huishouden een flesje handgel vindt, is het wel zo handig om te weten hoe je de gel gebruikt zodat het goed en effectief werkt. Smeren kun je leren, vooral als je de volgende stappen volgt.

Renée Mulckhuijse

Het best is nog steeds om water en zeep te gebruiken om je handen te reinigen. Maar lukt dat niet? Dan voldoet een handgel ook. Tenminste, als je de volgende stappen volgt.

Zo kun je handgel het best gebruiken

Allereerst is het goed om te weten dat je vooral genoeg handgel moet gebruiken. Denk aan een goede palm vol, zodat je de hele oppervlakte van je hand ermee kunt voorzien. Grote kans is dat wanneer je een winkel inloopt en de desinfecterende gel gebruikt, je misschien wel te weinig pakt.

Vervolgens begin je met smeren. Je wilt vast niet alleen je handpalmen desinfecteren, maar je hele hand. Dat doe je door je vingers, vingertoppen, de huid tussen je vingers en de rug van je hand ook mee te nemen. Blijf net zolang wrijven tot de gel opgedroogd is. Meestal duurt dit zo'n 20 à 30 seconden.

Lees ook: Waarom je ontsmettende handgel absoluut niet in de zon in de auto moet laten

Niet te vaak gebruiken

Hoewel je misschien zou denken dat de gel niet veel kwaad kan, adviseert het RIVM om desinfecterende handgel alleen te gebruiken als het echt nodig is. "Als je het te vaak gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Het doodt de ziekteverwekkers dan onvoldoende. Als op de handgel staat dat het desinfecterend is én er staat een toelatingsnummer op het etiket, dan is bewezen dat het ziekteverwekkers doodt. In sommige gevallen staat er op een handgel niet dat deze desinfecterend is. Het is dan niet bewezen dat het voldoende werkt tegen ziekteverwekkers zoals het nieuwe coronavirus."

Je kunt de handgel ook makkelijk zelf maken. Wij laten je zien hoe:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM, Pure Wow. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden