null Beeld

Als iedereen iets leuks heeft afgesproken – behalve jij

Waarom vinden we ‘alleen zijn’ zo moeilijk? Waarom hebben we het gevoel van alles te missen of er niet bij te horen? En wat doe je eigenlijk in solotijd? Dat vraagt regioreporter Lieke zich af.

Lieke van Dijk

Ik ben van mening dat het een heel groot goed is als je alleen kunt zijn; je je puur kunt vermaken met jezelf. Toch vind ook ik dit niet altijd makkelijk. Zo'n dag waarop het schitterend weer is en het lijkt alsof iedereen iets leuks afgesproken heeft, behalve jij.

Tijd over

Uit verveling pak je al snel je telefoon erbij want contact met anderen is immers wat als eerste in je opkomt. Zo blader je onbewust door de Facebook-app terwijl je achteraf nog erger baalt omdat op Facebook de wereld van andere mensen er altijd mooier uitziet! Het contrast tussen jouw dagje zonder mensen en alle gezellig-uitziende berichten op Facebook is gevoelsmatig immens.

Juist, dit komt toch iedereen wel eens bekend voor? Want alleen zijn is toch saai? En je voelt je misschien niet belangrijk of hebt het idee alsof je buiten de boot valt. Mensen zijn altijd druk, dus heb je dan soms iets verkeerd gedaan als jij wél tijd over hebt?

Eenzaamheid hoort erbij

Klein onderzoek vertelt het tegendeel. Volgens Friedrich Nietzsche (Filosoof. 1944-1900) maakt isolement een mens gezonder en zekerder van zichzelf. Misschien omdat alleen zijn moeilijk is, en je er dus iets mee overwint wanneer je het doorstaat? Alleen zijn hoort erbij, en je zo nu en dan eenzaam voelen dus ook – zo schreef de middeleeuwse filosoof Duns Scotus (ca. 1266-1308).

Een druk werkschema, een vol persoonlijk leven, continue berichten via social media. We houden ervan én we verafschuwen het. Zo nu en dan is het goed om je agenda te blokken voor solotijd. Het doet geen afbreuk aan vriendschappen of relaties, maar maakt juist méér ruimte voor andere mensen.

Geen verplichtingen

En wat doe je dan in solotijd? Als je gedachten blijven zeggen dat je vrienden op leuke festivals zijn, een dagje naar het strand, samen lunchen (en ga zo maar door) wordt het je inderdaad niet makkelijk gemaakt. Probeer de switch te maken: jij hebt geen verplichtingen vandaag! Je kunt lekker in je huis rommelen, een stuk gaan wandelen, dat foto-album eindelijk volplakken, sporten, een lekker gerecht koken...

Maar ook niets doen is iets doen: luister muziek, lees een boek, kijk een film. Alleen zijn kan iedereen. Je moet het gewoon eens doen (kwestie van de goeie mindset) en dan merk je dat het je creativiteit en nog veel meer oplevert! Geniet er dus van!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden