Miriam Burkhard (65) helpt ontheemde luiaards in Suriname

“Als ik familie bezoek in Suriname, ga ik ook altijd bij de opvang kijken”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 7:

Miriam Burkhard (65) ondersteunt Stichting Green Heritage Fund vanuit Nederland bij de opvang van ontheemde luiaards in Suriname.

“Mijn hart ligt bij het milieu en bij dieren. Niet zo gek, want ik ben opgegroeid in Suriname en we hadden op ons stukje land honden, katten, konijnen en paarden. Later in Nederland werkte ik in de bouwwereld en hield ik me bezig met duurzaam bouwen. Toen ik een sabbatical van een jaar nam, vroeg Monique Pool, oprichter van Green Heritage Fund, of ik als vrijwilliger voor de stichting in Suriname wilde werken. Natuurlijk! Ik vond het fantastisch om te helpen bij de luiaardopvang: gemaakt van zeecontainers. Met zonnepanelen wordt de energie opgewekt. Nog leuker is het om voor de luiaards te zorgen. Het zijn zulke schattige dieren om te zien.

In Suriname is sprake van ontbossing doordat er veel woonwijken worden bijgebouwd. Hierdoor komt de natuurlijke habitat van de luiaard in het gedrang en belanden de dieren op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld bij mensen in de tuin, waar ze worden aangevallen door een hond. GHF zorgt dat ze worden opgevangen en rustig kunnen herstellen. Als ze zijn opgeknapt, worden ze weer uitgezet in het bos. Vanuit Nederland helpen we met hand- en spandiensten. Zo sturen we pallets met spullen die hard nodig zijn bij de opvang, zoals geitenmelk voor babyluiaards. Als de moeder door jagers is gedood, kunnen kleintjes toch worden gevoed.

null Beeld

GHF zet zich ook in voor zeeschildpadden en dolfijnen. Elke zondag worden de dolfijnen in de riviermonding geteld en gemonitord. Sinds kort wordt ook onderzoek gedaan naar het maritieme milieu en de zeezoogdieren voor de kust van Suriname. Als je meer weet, kun je uitsterven voorkomen.

Er is veel geld nodig om onze projecten te ondersteunen en we varen voornamelijk op donaties. Daarom vertel ik heel graag over het belang van GHF. Hopelijk willen mensen dan ook deze prachtige dieren en projecten in Suriname helpen. Als ik voor familiebezoek in Suriname ben, ga ik altijd even bij de opvang kijken. Dan denk ik aan de keren dat we met de auto het bos in reden, de kooi openden en zagen hoe een luiaard weer lekker in een boom klom. Zó bijzonder!”
greenheritagefundsuriname.nl

Volgende week:

Marion Rikken zet zich in voor zwerfdieren.

Styling: Ronald Huisinga, Roos Louwers (ass.). | Haar en make-up: Carmen Zomers. M.m.v. Asos (blazer), New Look (broek), Nolten (sneakers).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden