null Beeld

Amerikaanse RIVM bewijst dat je na vaccinatie het coronavirus niet meer kunt overdragen

Waar het Nederlandse RIVM op de website nog schrijft dat het coronavaccin je beschermt tegen het coronavirus maar niet weet of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden, zijn ze in de Verenigde Staten een stap verder. Uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse RIVM blijkt dat het vaccin niet alleen de ingeënte persoon tegen het virus beschermt, maar ook besmetting van anderen voorkomt.

Renée Mulckhuijse

Het is een conclusie die al langer vermoed wordt door artsen en wetenschappers, maar nu echt bevestigd wordt door het Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention.

Coronavaccin voorkomt verspreiding van het virus

Na de eerste prik met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna daalt de besmettingskans binnen veertien dagen met 80 procent, blijkt uit het onderzoek. Na de tweede prik daalt de kans met 90 procent.

Aan het onderzoek werkten 3.950 gezondheidswerkers, hulpverleners en andere werknemers mee die vanwege hun beroep een hoge kans lopen om besmet te raken met het coronavirus. In de periode tussen half december en half maart deden zij wekelijks een PCR-test.

"Het onderzoek suggereert dat gevaccineerde personen het virus niet bij zich dragen en ook niet ziek worden. Dat zien we niet alleen in klinische onderzoeken, maar ook in ‘echte wereld’ omstandigheden", aldus Rochelle Walensky, topvrouw van het CDC.

Enthousiasme over de resultaten

Nederlandse immunoloog Ger Rijkers is enthousiast over de resultaten van dit onderzoek over het coronavaccin. "De algemene redenatie rond inenting was tot nu toe: je laat je vaccineren om zélf beschermd te zijn, eigenlijk een egoïstisch motief", vertelt hij aan het Ad. "Deze studie laat zien dat je anderen eveneens beschermt, er is ook een altruïstisch motief.”

De immunoloog wilde dit onderzoek graag zelf doen in het ziekenhuis in Tilburg waaraan hij verbonden is, maar kreeg de financiering helaas niet rond. Met de resultaten van dit onderzoek kan de overheid jongeren straks beter motiveren om ook het coronavaccin te halen, beweert hij. "Want nu hoor je nog wel eens: dat doe ik niet, want ik word toch niet ziek. Maar jongeren helpen dus ook anderen en dragen na vaccinatie niet meer bij aan het beruchte R-getal."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden