null Beeld

Amerikanen zijn lyrisch over het Nederlandse fenomeen ‘niksen’

De Italianen zeggen 'Il dolce far niente', in Nederland zeggen we: 'niksen'. Wat ga jij dit weekend doen? "Och gewoon, beetje wasjes draaien, filmpje kijken, beetje niksen." Niks geks aan, maar in Amerika zijn ze er diep van onder de indruk. 

Susan Dalstra

Na het Zweedse 'lagom' (alles met mate doen) en het Deense 'hygge' (gezellig binnen blijven), spreken de Amerikanen van een nieuw Noord-Europees gebruik dat we allemaal moeten omarmen. Namelijk: niksen.

Voor ons niks nieuws onder de zon: in Nederland niksen we al ons hele leven. Onze moeders vroegen ons al of we nou nog eens huiswerk gingen maken of bleven niksen en vooral vroeger breiden we hele weekenden aan elkaar met niet veel meer dan een uitgebreid potje niksen.

Niksen is nuttig

Dat was vroeger. Nu zijn de meeste weekenden aaneengeregen met sportclubjes, verjaardagen, boodschappen, een sociaal leven onderhouden en huishoudelijke klusjes volbrengen. En als je dan opeens zomaar een moment voor jezelf hebt, voelt dat hele niksen opeens onnatuurlijk. Heb je niet wat nuttigers te doen? Nou, nee. Niksen ís namelijk heel nuttig.

De boel de boel

Socioloog Ruut Veenhoven doceert aan de Erasmus Universiteit en is groot voorstander van niksen. Mensen hebben een moment waarop je de boel de boel laat en je je gedachten kan laten stromen hard nodig. "Zelfs wanneer je niks doet, zijn je hersenen nog bezig met informatie verwerken. Dat verwerkingsproces komt hartstikke goed van pas als er een probleem is dat je wil oplossen", zegt hij tegen Time magazine. Dat verklaart ook waarom je onder de douche opeens wél weet wat je tegen je baas had willen zeggen en je opeens een nieuw recept bedenkt wanneer je maar wat zit te dagdromen.

Averechts

Let wel: niksen is geen excuus om de godganse dag maar een beetje uit het raam te staren. Te lang niksen werkt juist averechts. "Rust is functioneel en geeft een goed gevoel na een activiteit, maar het is niet de hoofdweg naar een gelukkig en bevredigend leven", zegt Veenhoven. Productief zijn maakt ook gelukkig. Ontspannen, geluk en productiviteit hangen samen.

De slotsom is dat het heel gezond is om jezelf de tijd te gunnen om 'zomaar' wat te doen. Of dat nou zo'n staar-sessie, een wandeling of breien is. Niksen dus. En snel een beetje.

Weet je waar het ook heel lekker niksen is? Op Terschelling:

Bron: Time.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden