null Beeld

Animatie laat zien hoe je met hoesten in de supermarkt 2 gangpaden besmet

Een simulatie die gemaakt is door Finse wetenschappers doet een schokkende onthulling. De minuscule druppels die vrijkomen bij een keer niezen of hoesten kunnen mensen in de supermarkt tot 2 gangpaden verderop bereiken en besmetten.

Online redactie Libelle

De Aalto-universiteit in Helsinki heeft dit samen met het Finse Meteorologisch Instituut, het VTT Technisch Onderzoekscentrum van Finland en de Universiteit van Helsinki onderzocht.

Verspreiding

De wetenschappers onderzochten hoe druppels kleiner dan 5 micrometer zich door de lucht bewegen. Deze druppels komen in de lucht terecht door te hoesten, niezen, maar ook zelfs door te praten. De conclusie van het onderzoek is dat deze druppeltjes veel langer in de lucht blijven hangen dan gedacht. Ook verspreiden deze druppels zich veel verder dat de omgeving van de hoestende of niezende persoon. Het duurt enkele minuten voordat de deeltjes zich verdunnen en verspreiden.

Besmetting

Assistent-hoogleraar Ville Vuorinen van de Aalto-universiteit legt uit: "Iemand die besmet is met het coronavirus, kan hoesten en weglopen, maar laat dan extreem kleine aerosoldeeltjes achter die het coronavirus dragen. Deze deeltjes kunnen in de luchtwegen van anderen in de omgeving terechtkomen." Het onderzoek is nog niet afgerond, controlerende vakgenoten gaan er nog naar kijken. Ook deze wetenschappers raden aan om, als je moet hoesten of niezen in het openbaar, dit in een papieren zakdoek of in de elleboog te doen en natuurlijk: was veel je handen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden