PREMIUMRecept

Appelcake met kaneel

null Beeld Kristin Perers
Beeld Kristin Perers

Milopita: zo noemen de Grieken deze ondersteboven appelcake met basterdsuiker en kaneel.

Yvette van BovenKristin Perers

Voor 8 personen

• 4 handappels
• sap van ½ citroen of een scheutje brandewijn
• 200 g lichte basterdsuiker
• 275 g zelfrijzend bakmeel
• 1 tl bakpoeder
• 100 g amandelmeel
• 2 tl kaneel
• ¼ tl fijn zeezout
• 200 ml plantaardige olie, plus extra om in te vetten
• 150 ml amandelmelk
• 1 tl vanille-extract
• 40 g gemengde noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen
• poedersuiker (om mee te bestrooien)

Bereidingstijd: ca. 20 min. + 45 min. oventijd. Kcal: 375 per portie.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de appels en snijd ze in kwarten. Steek de klokhuizen eruit en snijd de appels in dunne plakjes. Voeg ze toe aan een grote kom, meng met het citroensap (of de brandewijn) en 175 gram van de basterdsuiker en laat 5 minuten staan. Voeg het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, het amandelmeel, de kaneel en het zeezout toe. Meng door elkaar, voeg dan de plantaardige olie, de amandelmelk en het vanille-extract toe en meng opnieuw door elkaar. Vet een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede licht in met olie en schep het cakebeslag erin. Hak de noten grof en strooi met de resterende 25 gram basterdsuiker over het beslag. Bak de cake 40 tot 45 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is. Bestuif met gezeefde poedersuiker, laat 10 minuten afkoelen en serveer.

Winactie!

In Nistisima staan de lekkerste traditionele mediterrane gerechten. Van salades, pasta’s en brood tot heerlijke zoetigheden. Nistisima € 30,95 (Good cook)

Receptuur: Georgina Hayden

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden