null Beeld

Arts schrijft: “De massahysterie is schadelijker dan het virus zelf”

Arts Abdu Sharkaway maakt zich grote zorgen. Niet over het virus, maar om de massahysterie die ermee gepaard gaat. Hij schreef er een Facebookbericht over dat nu wereldwijd wordt gedeeld. 

Susan Dalstra

Abdy is verbonden aan de afdeling infectieziekten van de universiteit van Toronto. Als arts heeft hij in zowel stadsziekenhuizen als in Afrikaanse sloppenwijken gewerkt. "Hiv, hepatitis, SARS, mazelen, herpes, kinkhoest, difterie... er zijn weinig dingen die ik niet heb gezien in mijn werk. En met SARS als uitzondering, is er weinig dat me een kwetsbaar, bang of overweldigd gevoel gaf", begint hij.

Spiraal van paniek

Hij geeft toe dat hij zich zorgen maakt om ouderen en ernstig zieken die het virus oplopen, maar: "Ik ben niet bang voor Covid-19." Daarentegen maakt hij zich wél zorgen over 'het verlies van het gezonde verstand'.

"De golf van angst die massa's mensen in een spiraal van massahysterie jaagt. Die ervoor zorgt dat mensen obscene hoeveelheden eten inslaan waarmee je een schuilkelder in een post-apocalyptische wereld kunt inrichten." In Australië braken gevecht uit om toiletpapier en Engelse supermarkten stellen limieten aan de hoeveelheid houdbare producten die klanten mogen kopen.

Hartfalen en longaandoeningen

"Ik maak me zorgen om de N95 maskers die worden gestolen uit ziekenhuizen, de enige plek waar ze echt nodig zijn. In plaats daarvan zie ik ze op vliegvelden, in winkelcentra en koffiezaken waar ze alleen nog maar angst teweeg brengen. Ik ben bang dat de ziekenhuizen vollopen met mensen die 'het waarschijnlijk niet hebben maar het toch even willen checken want je weet maar nooit'. Mensen met hartfalen en longaandoeningen betalen de prijs van de overbevolkte wachtkamers."

Maar zijn belangrijkste punt: kijk wat voor boodschap je met dit gedrag van massahysterie overdraagt op kinderen wanneer je te maken krijgt met een dreiging. "In plaats van redelijk, rationeel en open-minded denken, laten we hen paniek, achterdocht en egoïsme zien."

'Schone handen, open harten'

Hij windt er geen doekjes om: vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het virus - zij het dat je het zelf krijgt of iemand uit je omgeving. "Verwacht het. Stop met wachten om verrast te worden. Feit is dat het virus waarschijnlijk weinig kwaad doet wanneer het er is. Ons eigen gedrag en de 'vecht voor jezelf boven alles'-houding is echter rampzalig."

"Feiten boven angst. Schone handen. Open harten. Onze kinderen zullen ons bedanken", besluit hij zijn verhaal.

Lees hier Abdu's complete verhaal:

Dokter Rutger legt uit wat je vooral níet moet doen bij het coronavirus:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Facebook/Abdu Sharkaway. Beeld: iStock/Facebook

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden