null Beeld

Artsen ontdekken zeldzame ziekte pas als jongetje (8) niet meer kan lopen

In 2015 was Jamie Jones nog maar 8 jaar oud toen hij ziek werd. In eerste instantie leek het een griepje, maar al snel werden de symptomen een stuk ernstiger.

Redactie Libelle.nl

“Het begon gewoon met koorts,” legt Jamies moeder, Jessica Jones, uit. “Mijn zoon is naar verschillende spoedeisende hulpafdelingen gebracht, maar steeds werd gezegd dat het om een infectie ging en dat hij antibiotica moest hebben. Maar daar werd hij niet beter van.”

Een week lang nam Jamie alle medicatie zonder dat het iets uithaalde. Het ging zelfs steeds slechter met hem. Hij kreeg “rode ogen, hoge koorts, hartstoornissen en ademhalingsproblemen, en zijn lymfeklieren zwollen op.” Het ergste van alles: hij kon lichamelijk bijna niets meer zelf.

Ernstig ziek

Jessica vertelt: “Hij kon niet meer lopen, niet meer praten. Ik wist dat het helemaal fout zat, want er zat helemaal geen vooruitgang in zijn conditie.”

Pas na 10 dagen was er een doorbraak, toen de artsen erachter kwamen dat Jamie leed aan de zeldzame ziekte van Kawasaki, ofwel het Mucocutaan lymfekliersyndroom (MCLS). Daarbij kunnen de middelgrote bloedvaten door het gehele lichaam ontstoken raken.

Behandeling

Als het niet binnen 5 tot 7 dagen behandeld zou worden, kon het dodelijk zijn. De ziekte komt gek genoeg vooral voor bij kleine jongens onder de 5 jaar oud.

Dr. Sanjay Parikh, de directeur van het kinderziekenhuis Peyton Manning, waarschuwt dat de symptomen van de zeldzame ziekte hoge koorts zijn, maar ook huiduitslag op vingers en tenen, rode ogen en vreemde veranderingen rond je mond. Vaak worden ook het hart en de lever aangetast.

Waarschuwing

Tragisch genoeg waren de dokters zo lang aan het onderzoeken waar de arme Jamie zo ziek van was, dat er niet snel genoeg medicatie kon worden toegediend. Als gevolg hiervan moet hij nu elke dag bloedverdunners slikken en mag hij niet meer sporten, omdat dit gevaarlijk is voor zijn hart.

Zijn moeder Jessica hoopt door haar verhaal te doen andere moeders op tijd te waarschuwen. Hopelijk klaart Jamies gezondheid later nog verder op, en kan hij toch een zo normaal mogelijk leven leiden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: LittleThings, Fox. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden