null Beeld

Baanbrekend: longen van ex-rokers herstellen beter dan gedacht

Roken is slecht voor je, dat staat als een huis boven water. Op sigarettenpakjes zijn in de loop der jaren dan ook allerlei waarschuwingen en weerzinwekkende afbeeldingen verschenen om rokers af te schrikken. Nu blijkt echter dat de longen van ex-rokers zich beter herstellen dan gedacht.

Goed nieuws voor mensen die als goed voornemen stoppen met roken hadden, dus.

Schade

Tot noch toe werd gedacht dat eenmaal aangebrachte schade aan de longen blijvend was. Er werd tot tot voor kort gedacht dat de cellen in longen en luchtwegen blijvende schade ondervonden door roken. Maar de vork blijkt wat genuanceerder in de steel te zitten.

Onaangetaste cellen

Recent Brits onderzoek wijst uit dat er bij beschadigde longen een klein aantal onaangetaste cellen overblijft die het herstellend vermogen van de longen kunnen bevorderen. De onderzoekers ontdekten dat 40 procent van de cellen in de longen van ex-rokers hetzelfde waren gebleven als de longcellen van niet-rokers.

Luchtwegen

Onderzoeker Peter Campbell vertelt tegenover de BBC dat hij dit onderzoeksresultaat totaal niet had zien aankomen. "Er resteert dus een voorraadje cellen die op een haast magische manier de luchtwegen opnieuw stroomlijnen.", verklaart de Brit. Of dit ook geldt voor het herstel van de longblaasjes (de fijnste structuur in het longweefsel), is nog niet bekend.

Toe om te stoppen met roken? Volgens Dokter Rutger moet het op deze manier zeker lukken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden