PREMIUM
Bakken maar! Kruidige karamel-pijnboompittentaart
Waarom zoet bakken met olijfolie? Nou, de frisgroene smaak gaat verrassend goed samen met zoetigheid. Zorg voor olie van goede kwaliteit en bak eens deze kruidige karamel-pijnboompittentaart!
Nagerecht voor 10-12 personen | Bereidingstijd 30 min. | Oventijd 30 min | Wachttijd 1 uur
Dit heb je nodig voor de koekbodem:
- 180 g bloem
- 30 g amandelmeel
- 80 g poedersuiker
- 1 tl zout
- 110 g roomboter, op kamertemperatuur
- ½ ei, geklutst
Dit heb je nodig voor de vulling:
- 250 g pijnboompitten
- 90 g honing
- 50 g kristalsuiker
- 70 ml slagroom
- 2 el golden syrup (of extra honing)
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 1 tl vanille-extract
- snuf zeezout flakes + extra voor serveren
- 1 tak rozemarijn, naaldjes fijngesneden
- 1 el anijszaad (optioneel)
Extra:
Ronde bakvorm van ca. 20 cm Ø en bakpapier
Zo maak je het:
- Begin met de koekbodem: verwarm de oven voor op 175 °C. Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand (of keukenmachine) tot een zacht en soepel deeg.
- Pak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koeling.
- Maak ondertussen de pijnboompittenvulling: rooster de pijnboompitten op een bakplaat in 6-9 minuten goudbruin. Blijf erbij, anders verbranden ze. Laat ze afkoelen tot gebruik.
- Doe de honing, suiker, slagroom en golden syrup in een pannetje en breng aan de kook. Kook het mengsel al roerend 3-4 minuten op laag vuur. Voeg olijfolie, vanille, zeezout, rozemarijn, anijszaad en pijnboompitten toe en roer het geheel goed door.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven vlak ter grootte van de bakvorm. Vet de bakvorm in, bedek de bodem met bakpapier en bekleed de vorm met het deeg. Snijd overhangende randen af met een scherp mes.
- Zet de vorm 10 minuten in de vriezer, zodat het deeg kan opstijven.
- Verdeel de pijnboompittenvulling over het taartje en knip een rond stuk bakpapier dat de vulling bedekt, maar het koekdeeg vrij laat. Bedek de vulling met het bakpapier.
- Bak het taartje in 30 minuten goudbruin.
- Verwijder het bakpapier en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd de taart in kleine stukjes en serveer zo, of eet ’m bij een borrelplank met een stukje oude kaas.
Eet smakelijk!
Styling: Cyn Ferdinandus | Fotografie: Eric van Lokven | Receptuur: Victor de Launay