null Beeld Universal Images Group via Getty Images
Beeld Universal Images Group via Getty Images

Belgische onderzoekers ontdekken oorzaak prikkelbaredarmsyndroom

Een opluchting voor mensen die kampen met het prikkelbaredarmsyndroom. Ook wel spastische darm genoemd. Tot nu toe werden mensen die regelmatig buikpijn en -kramp hebben of een flinke opgeblazen buik, met een kluitje in het riet gestuurd, maar eindelijk lijkt de oorzaak te zijn gevonden.

Ook ziet het ernaar uit dat er snel een remedie komt.

Oorzaak prikkelbaredarmsyndroom

Als je regelmatig buikpijn krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zonder dat je allergisch of intolerant bent voor deze etenswaren, heb je waarschijnlijk het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Een schrale troost: je bent dan niet de enige. Zo'n 20 procent van de wereldbevolking heeft hier last van. Dat zijn voornamelijk vrouwen.

Professor Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog aan de KU Leuven, deed de afgelopen tijd onderzoek naar PDS. Het stak hem dat patiënten vaak niet serieus genomen werden door artsen. "Het gebrek aan een allergische reactie wordt gebruikt als argument dat het allemaal tussen hun oren zit en er geen probleem is met hun darmfysiologie," zegt hij tegen de VRT.

Behandeling PDS

Volgens de wetenschappers ontstaat PDS – kort gezegd – door een reactie van het immuunsysteem in de darm. Omdat mensen met PDS vaak melden dat hun symptomen begonnen na een maag-darminfectie, zoals voedselvergiftiging, kregen de onderzoekers het idee dat een infectie die iemand oploopt wanneer een bepaald voedingsmiddel in de darm zit, het immuunsysteem gevoelig zou kunnen maken voor dat voedsel.

Dat lijkt inderdaad te kloppen. En ook als de infectie voorbij is, blijft een bepaald deel van de darm heftig reageren op die voedingsmiddelen.

Anti-histamine

De onderzoekers ontdekten dat anti-histamine een positief effect kan hebben op mensen met PDS. Dit middel zit bijvoorbeeld ook in anti-hooikoortstabletten.

Door het relatief kleine aantal mensen dat deelnam aan de studie moeten de resultaten wel verder onderzocht worden. Ga dus zeker niet zelf experimenteren met hooikoortspillen.

Dokter Rutger geeft tips bij PDS

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: VRT.be. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden